Geens: "Langer wachten met akkoord te verzilveren was niet verantwoord"

"Verder talmen had geen zin. Ik heb het akkoord getekend met wie wilde tekenen". Zo reageert minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in "Terzake" op het feit dat 4 van de 6 vakbonden van de cipiers het voorakkoord over de gevangenissen hebben getekend.

Op een persconferentie heeft minister Geens vanavond bekendgemaakt dat de drie Vlaamse vakbonden van de cipiers en de Franstalige liberale vakbond het voorakkoord over bijkomend personeel hebben getekend dat hij hen woensdag heeft voorgelegd. De Franstalige christelijke en socialistische vakbonden hebben het voorakkoord niet getekend.

"Het akkoord lag al een tijdje op tafel", zegt hij daarover in "Terzake". "Ik heb mijn uiterste best gedaan alle vakbonden achter deze tekst te krijgen. Uiteindelijk is dat niet met alle zes gelukt. Vier bonden waren wel bereid. Langer talmen had geen zin. Daarom heb ik nu getekend met wie wilde tekenen."

"Recht op werken even heilig als recht op staken"

"Het is een open akkoord", maakt Geens zich sterk. "De twee overige bonden kunnen nog altijd toetreden. Ik zal verder contact met hen blijven onderhouden. Dat heb ik vandaag overigens de hele dag gedaan. Maar ik vond het niet verantwoord langer te wachten met te verzilveren wat al wekenlang bebroed was. Het is hoog tijd dat we een doorstart maken met de modernisering van de gevangenissen. We kunnen niet wachten tot iedereen akkoord zal zijn."

Toch lijkt het erop dat de staking in de gevangenissen van Brussel en Wallonië gewoon voort gaat. De achterban van de Franstalige christelijke en socialistische bonden is immers groot. "We proberen continu piketten ertoe te bewegen alle werkwilligen door te laten", zegt Geens daarover "Ik heb erop aangedrongen dat piketten niet meer agressief zouden zijn tegenover werkwilligen. Ik heb respect voor wie niet wil buigen, maar het recht op werken is even heilig als het recht op staken."

"Dialoog is een kwestie van luisteren"

Liefst vijf weken zijn de cipiers in de Franstalige gevangenissen inmiddels aan het staken. Kon dit akkoord er niet sneller komen? "Het kon alleen sneller door op alle punten toe te geven", beweert Geens "Een dialoog is voor mij een kwestie van luisteren. Als men bedoelt dat 1 van de 2 partijen onvoorwaardelijk moet gehoorzamen, dan heb ik een ander begrip over wat een dialoog is. Hieraan zijn limieten en die zijn bereikt."

Over eventuele sancties voor cipiers die blijven staken, spreekt Geens zich niet uit. "Een staking is een beweging waarbij spelregels moeten worden gerespecteerd. Dat heb ik van mijn kant gedaan door geduldig te zijn en zo dit akkoord met vier van de zes bonden te bereiken. Ik wil dit niet communautariseren, wat men ook mag beweren. Ik wil wel enkel het gevangenisleven verbeteren, vandaar dit akkoord.