Hevige regenbuien veroorzaken her en der wateroverlast

Op dit ogenblik zijn er op verschillende plaatsen in het land hevige regenbuien, die vaak gepaard gaan met onweer. Dat leidt al hier en daar tot wateroverlast.

De voorbije dagen mochten we al grote hoeveelheden neerslag slikken en ook vandaag is dat nog het geval. Het was de hele namiddag somber met veel regen en kans op onweer. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) volgt het waterpeil van de rivieren op de voet. Die informatie verschijnt op de website waterinfo.be.

De neerslaghoeveelheden in de namiddag waren minder groot dan verwacht, waardoor het risico op grote problemen door overstroomde rivieren en beken wellicht is verdwenen. Dat heeft de VMM) gezegd, die na de middag nog waarschuwde voor kritieke overstromingen in Zuid-Limburg vanaf 21.00 uur.

"Op verschillende plaatsen is het water buiten de oevers getreden, maar er is geen schade aan gebouwen", zei VMM-woordvoerster Katrien Smet. "Er is minder regen gevallen dan voorspeld, maar er zijn wel nog buien die het waterpeil verder doen stijgen. Een aantal wachtbekkens is aan het vollopen. Het is geen exacte wetenschap, maar we verwachten geen zware overlast. We blijven het wel verder opvolgen."

Het is vooral door de grote hoeveelheid regen op korte tijd na een periode van droogte dat de alarmbellen afgaan. "Maar er is zeker geen reden tot paniek voor wat de beken en rivieren betreft", zegt Smet. "Het kan wel zijn dat her en der straten onder water komen te staan omdat de riolering het water niet kan slikken."

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal geraakt door bliksem

 De brandweer van Antwerpen liet via Twitter al weten dat ze overstelpt worden met oproepen, waardoor de wachttijden oplopen. De bliksem sloeg in in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, waardoor de stroom in de toren is uitgevallen en de klok en de beiaard niet meer werken. Verder is er geen schade aan de kathedraal.

Antwerpen

De Antwerpse brandweer kreeg ook al zeker 1.000 oproepen voor wateroverlast, zoals verstopte rioolputjes en straten die onder water staan. De regen veroorzaakte ook problemen bij De Lijn. Heel wat bussen en trams konden hun normale traject niet volgen. Aan het station Antwerpen-Berchem konden de bussen niet onder de spoorbrug door. Ook enkele tunnelinritten voor trams stonden onder water.

Elders in de provincie liepen straten onder in onder meer Schoten en Herenthout. In Herentals staan een industrieterrein in de omgeving van de Atealaan en de Toekomstlaan (foto onder) en heel wat straten onder water (foto bovenaan artikel).

In Retie is een woning geraakt door de bliksem, met een gat in het dak en beschadigde elektriciteitsleidingen tot gevolg.

Vlaams-Brabant

Ook in Vlaams-Brabant veroorzaakt de aanhoudende regen wateroverlast. Dat is onder meer het geval in Diest (waar zandzakjes worden gelegd op plaatsen waar overstromingen dreigt -zie foto), Aarschot en Scherpenheuvel-Zichem.

Oost-Vlaanderen

Ook in Oost-Vlaanderen veroorzaakt het onweer wateroverlast en verkeershinder. De brandweerkorpsen in de provincie moeten vooral uitrukken voor straten die blank staan, blikseminslagen en ondergelopen kelders.

De Gentse brandweer kreeg al meer dan honderd oproepen, zegt woordvoerster Griet De Waele. "We krijgen de ene oproep na de andere. Het is heel druk, vooral in het centrum van Gent maar ook op andere plaatsen in de zone (Assenede, Deinze, Gavere, Lochristi, Melle, Merelbeke, Zelzate, nvdr.). Er zijn verschillende oproepen voor kelders en huizen onder water en straten die blank staan. Ook een rusthuis en een feesttent zijn getroffen."

De brandweer kreeg ook verschillende oproepen uit de Gentse deelgemeenten Oostakker, Gentbrugge, Ledeberg en Sint-Amandsberg (zie foto onder). In Gent-centrum zijn de verkeerslichten op het kruispunt van de Rooigemlaan en de Drongensesteenweg defect door wateroverlast.

Ook het Waasland en andere delen van Oost-Vlaanderen zijn zwaar getroffen. In onder meer Sint-Gillis-Waas (foto onder), Melsele, Temse en Kruibeke is er melding van wateroverlast. In Sint-Niklaas staat het depot van het stedelijk museum STeM onder water.

Limburg

In Limburg wordt het peil van de Demer in Bilzen en Hasselt, de Herk in Wellen en Alken en de Jeker in Tongeren scherp in de gaten gehouden. De VMM verwacht daar mogelijk kritieke overstromingen waarbij ook woningen bedreigd zijn.

West-Vlaanderen

De jongste uren krijgt ook de brandweer in West-Vlaanderen tientallen oproepen voor wateroverlast binnen. Vooral de regio rond Roeselare is getroffen (zie video onder). Daar zijn al 150 oproepen geregistreerd. Het gemeentelijk rampenplan werd er ondertussen afgekondigd. "We zijn meteen gestart met een crisisoverleg in de commandopost van de brandweer", aldus burgemeester Kris Declercq (CD&V).

"We zijn bezig om de meest getroffen gebieden in kaart te brengen en de situatie daar onder controle te houden. Ook de communicatie naar de mensen toe is opgestart", aldus de burgemeester. De inwoners krijgen onder meer te horen hoe ze het vlotst aan zandzakjes kunnen geraken. Er is constant overleg in Roeselare. Als de situatie nog verergert, wordt mogelijk het gemeentelijk rampenplan afgekondigd.

De brandweer in Brugge kreeg al een kleine twintig oproepen, vooral voor kelders die onder water lopen, maar ook wegen die stilaan blank komen te staan. Zelfde verhaal in zone Fluvia in Zuid-West-Vlaanderen. Ook daar stromen de oproepen de jongste uren vlot binnen. Vooral Lendelede, Harelbeke en Kortrijk kregen de afgelopen uren de volle laag. Ook hier gaat het vooral over ondergelopen kelders en afvoerputten die het water niet kunnen slikken.

IN BEELD: Wateroverlast in de regio Antwerpen

Herentals:

Meest gelezen