Iraakse troepen dringen Fallujah binnen

Iraakse troepen zijn de stad Fallujah binnengedrongen. Fallujah is in handen van IS en het heeft een groot symbolisch belang omdat het de eerste grote stad was die IS in Irak wist te veroveren. Tegelijk hebben Koerdische strijders negen dorpen rond Mosul veroverd.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu
Rook stijgt op uit de buitenwijken van Fallujah.

Het leger begon vorige week een offensief om de omgeving rond de stad, die op amper 65 kilometer van de hoofdstad Bagdad ligt, weer in handen te krijgen. Nu zijn elitetroepen de stad zelf van drie kanten binnengedrongen.

"De Iraakse strijdkrachten zijn in Fallujah binnengedrongen met luchtsteun van de internationale coalitie, van de Iraakse luchtmacht en met steun van artillerie en tanks", zei de commandant van de operatie. Volgens het Iraakse leger zijn de troepen erin geslaagd om delen van de zuidelijke buitenwijken en posities in het oosten en het noorden in te nemen.

Tienduizenden leden van het Iraakse leger en van paramilitaire eenheden van Hached al-Chaabi, - milities die vooral uit sjiieten bestaan - nemen deel aan het offensief.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Iraakse pantsers maken zich klaar voor de strijd.

Mosul

De Koerdische troepen hebben vandaag een operatie tegen de terreurgroep IS in het noorden van Irak afgesloten. Daarbij hebben ze negen dorpen op de jihadisten heroverd.

Die operatie ten oosten van Mosul heeft zijn belangrijkste doelen bereikt, aldus de Koerden. IS controleerde sinds juni 2014 de negen dorpen langs de weg tussen Mosul en Erbil, de hoofdstad van de autonome Koerdische regio.

Ongeveer 5.500 peshmerga-strijders, met steun van de luchtmacht van de internationale coalitie, namen deel aan de operatie, die zondag voor zonsopgang is gestart. Volgens het persbericht zijn 140 jihadisten gedood en 14 bomvoertuigen vernield tijdens die operatie.

Samen met Fallujah is Mosul, waar twee jaar geleden nog bijna twee miljoen woonden, het voornaamste objectief van de internationale coalitie.