Is kip Jip gestolen of net gered? De rechter zal beslissen

Is kip Jip gestolen of net gered? Over die - toch wel opmerkelijke - vraag moet een rechtbank in Amsterdam zich vandaag buigen.
Design Pics / Scott Sinklier
(Archieffoto)

Het verhaal gaat terug naar januari van dit jaar, wanneer de Nederlandse dierenrechtenactiviste Sandra van de Werd een kip - met de naam Jip - bevrijdt uit haar hok in de Theaterschool in Amsterdam. Het dier verbleef daar voor een project van een student, die de discussie over vleesconsumptie wilde aanwakkeren. Zijn medestudenten mochten namelijk bepalen of de kip al dan niet moest worden geslacht.

Van de Werd stopte Jip in haar tas en legde in het hok haar contactgegevens en wat vegetarische kippenstukjes. Niet veel later werd de vrouw aangehouden en kreeg ze een boete wegens diefstal.

"Ik heb de kip niet gestolen, ik heb haar juist bevrijd. Je mag een dier niet in zijn welzijn en gezondheid aantasten zonder redelijk doel. In dit geval was het doel om de kip te doden en dat is niet redelijk", zegt ze aan de NOS. De activiste tekende bezwaar aan tegen de boete en verschijnt vandaag dus voor de rechter.

De rechtbank moet nu beslissen of de kip al dan niet gestolen is. De student heeft zijn project ondertussen wel afgelast. 

lees ook