Koerdische onweerswolken boven de Turkse Rivièra - Zibar Omar

De Koerdische reactie op de "repressie" van president Erdogan is aan het radicaliseren. Hardliners willen met aanslagen toeristen wegjagen van de Turkse Rivièra en andere trekpleisters.
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Zibar Omar is Arabist en Koerdistan-kenner.

Willekeurige arrestaties van opposanten, vechtpartijen in het parlement, de politieke instabiliteit en dagelijkse aanslagen tegen de veiligheidstroepen. Dat is het patroon van de grimmige realiteit in Turkije onder de president Tayyip Recep Erdogan.

Terwijl de internationale gemeenschap er verblind naar staart. Deze struisvogelpolitiek is een nefaste consequentie van de controversiële asieldeal tussen de Turkse regering en de Europese Unie. Erdogan heeft daardoor de vrije hand gekregen om zijn machtspositie te versterken en tegelijkertijd zijn tegenstanders te lijf te gaan. 

Wapens

De Koerdische bevolking ondervindt dit aan den lijve en met de grootscheepse militaire operaties van het leger in het zuidoosten van Turkije - oftewel “Turks Koerdistan” - trotseren. Uit recente rapporten van de mensenrechtenorganisaties blijkt dat de situatie er zeer ernstig is en de veiligheidstroepen er zich grootschalig schuldig maken aan flagrante schendingen van de mensenrechten. Er zijn bovendien sterke aanwijzingen dat het wapengekletter er lang zal weergalmen.

De belangrijkste indicatie daarvan is dat Erdogan nog steeds hard beukt op de drums van de oorlog. Hij beschouwt immers de Koerdische kwestie als een probleem van terreur en ziet daarom het wapen als enige oplossing voor deze problematiek. In één van zijn laatste toespraken zei hij onomwonden dat de militaire operaties tegen de Koerdische Arbeiderspartij “PKK” tot de dag des oordeels zal voortgaan.

Nieuwe premier

Het vertrek van premier Ahmet Davutoglu en het aanwijzen van Binali Yildirim, een trouwe bondgenoot van Erdogan, als zijn opvolger zullen deze politiek van de Turkse president des te meer in de kaart spelen. Davutoglu zat politiek niet op dezelfde golflengte als Erdogan.

De gerenommeerde Turkse krant Hurriyet somde in een recent verslag twintigtal breuklijnen op tussen de president en zijn afgetreden eerste minister. Een zestal daarvan had betrekking op de Koerden. Het voornaamste meningsverschil is dat Davutoglu zich niet meer terug kon vinden in de hardhandige maatregelen van Erdogan tegen de pro-Koerdische Democratische volkerenpartij “ HDP”. Hij zou onderhandelingen met de PKK niet uitsluiten.

Visumplicht

Nog meer houdt Erdogan zich vast aan de omstreden antiterreurwetten en weigert hij ze naar de wens van de Europese Unie aan te passen. De wetswijziging is één van de eisen die Europa stelt in ruil voor de opheffing van de visumplicht voor Turken.

De omstreden Antiterreurwetten zijn onmisbare wapens in handen van de regeringspartij Gerechtigheid en Ontwikkeling “AKP” om van Turkije een politierepubliek te maken waarin de politieke activisten en critici van de president gemakkelijk vervolgd kunnen worden. Sinds hij in 2014 president werd, werden 1845 mensen vervolgd omdat ze het Turkse staatshoofd zouden hebben beledigd.

Parlementsleden vervolgen

Binnen deze context schieten Erdogan en zijn partij scherp op de HDP, die 59 zetels in het parlement heeft. Ze beschuldigen deze pro-Koerdische partij ervan de politieke vleugel van de Turkse aartsvijand PKK te zijn. De AKP diende een wetsvoorstel voor de opheffing van de parlementaire onschendbaarheid bij het parlement in met bedoeling om de HDP te ontbinden alsmede 49 van zijn parlementleden, onder wie HDP-voorzitter Selahattin Demirtash te vervolgen.

Vrijdag 20 mei heeft het parlement met 376 stemmen voor dit voorstel ingediend waardoor de deur voor de vervolging van de Koerdische parlementsleden wijd open is.

In die zin zei Erdogan in de kuststad Rize aan de Zwarte Zee voor zijn aanhangers: "Mijn volk wil in dit land geen schuldige parlementsleden in het parlement zien. Met name diegenen die door de terroristen van (PKK) gesteund worden. Nu is het aan de rechtbanken om ze te berechten. Ze zullen de prijs, welke dan ook, betalen".

Daarnaast zou door de mogelijke ontbinding van HDP de tweederdemeerderheid binnen het parlement binnen bereik van de regeringspartij AKP zijn, wat de partij in staat stelt om het begeerde presidentiële systeem van Erdogan in te voeren.

Radicaliseren

Voorts gaan de militaire operaties van het Turkse leger ongestoord voort in Turks Koerdistan. Sinds augustus vorig jaar bieden Koerdische militanten het hoofd aan Turkse militairen die de Koerdische steden één na één belegeren en van de buitenwereld afsluiten. Nu krijgen de stad Nusaybin aan de Syrische grens en het oudste gedeelte van de stad Diyarbakir “Sur” het te verduren.

HDP-vertegenwoordiger Ferhat Encu beschuldigde onlangs in het parlement de Turkse veiligheidstroepen ervan de Koerdische kinderen en burgers af te slachten. Door deze uitspraak gingen leden van de AKP en de HDP er een paar keer met elkaar op de vuist.

De aanhoudende oorlog in Turkse Koerdistan doet de Koerdische gemoederen verhit raken en heeft er tevens voor gezorgd dat de Koerden en Erdogan zich tot elkaar verhouden als water en vuur. Dat heeft tot gevolg dat de Koerdische beweging zich op politiek en militair vlak harder tegenover de Turkse regering stelt. De organisatie Valken Vrijheid van Koerdistan “TAK” is een belangrijk voorbeeld daarvan. TAK reageert de laatste maanden met wraakacties in de Turkse steden zoals de aanslagen van 17 februari in Ankara en van 4 mei in Busra.

Toerisme treffen

De grote Turkse hoofdsteden en toeristische oorden zijn een doelwit voor de Koerdische militanten. Ze geven de boodschap: “Als het in  Koerdistan stormt, dan moet het ook in de Turkse steden donderen”.

Daarnaast willen ze ook de toerismesector treffen. Volgens de Koerden brengt het toerisme Turkije jaarlijks miljarden euro’s op. Daarmee financiert de Turkse staat zijn oorlog in Koerdistan.

De gevolgen van de Koerdische aanslagen blijken nu al rampzalig te zijn voor het Turkse toerisme. Toeristen mijden Turkije als vakantiebestemming. Er zijn tussen 40 en 80% minder boekingen.

De leider van PKK Jamil Bayik maakte vanuit zijn hoofdzetel in het Koerdische gebergte Kandil reeds duidelijk dat ze met deze aanslagen verdergaan, zolang Erdogan zijn onverdraagzame en ondemocratische houding tegen de Koerden handhaaft en de internationale gemeenschap onverschillig toekijkt. Deze harde woorden voorspellen de komende tijd alvast donkere onweerswolken boven de Turkse Rivièra en andere trekpleisters.