Kris Peeters: "Productiviteit en niet anciënniteit als basis nemen voor het loon"

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil de loonevolutie laten afhangen van de productiviteit en niet langer van de anciënniteit. Dat heeft hij gezegd in het radioprogramma "Hautekiet" als reactie op de veroordeling van Dovy Keukens. Door het loon niet langer te laten stijgen met de leeftijd, moet het voor bedrijven aantrekkelijker worden om oudere mensen in dienst te nemen.

Programmamaker Jan Hautekiet belde Kris Peeters naar aanleiding van het nieuws dat het bedrijf Dovy Keukens door de arbeidsrechtbank in Gent veroordeeld is voor leeftijdsdiscriminatie. Een man van 59 kreeg bij Dovy te horen dat hij wegens zijn leeftijd niet zou worden uitgenodigd op een sollicitatiegesprek, ook al had hij het juiste profiel voor de functie.

"Men kan een ondernemer niet verplichten iemand in dienst te nemen", zei Peeters. Maar het feit dat de lonen in België stijgen met de leeftijd, is volgens hem wel een struikelblok. Peeters vindt dat de loonevolutie moet afhangen van de productiviteit van de werknemer, en niet langer van de anciënniteit.

"In het regeerakkoord staat dat we daar gaan aan werken. We zullen tijdens deze legislatuur bekijken hoe we stapsgewijs naar andere 'moduleringen' kunnen gaan", zegt de minister. Hij geeft wel toe dat de gesprekken hierover - zeker in huidige klimaat - erg gevoelig liggen bij de vakbonden.

Meest gelezen