Labille: "Die twee zinnen hebben de deal echt niet doen kapseizen"

De voormalige minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille pareert de kritiek van vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) dat hij een grote rol heeft gespeeld in het mislukken van de overname van PostNL door Bpost. "De regering zou beter haar eigen fouten erkennen", zegt hij in een interview met Le Soir.

De Franstalige socialist maakte vrijdag door enkele zinnetjes in een radio-interview de pers erop attent dat er gesprekken aan de gang waren over een overname van PostNL door de Belgische tegenhanger Bpost. Labille waarschuwde toen dat het overheidsaandeel in Bpost binnenkort zou kunnen zakken.

Nu de overname afgesprongen is, kreeg Labille forse kritiek van onder meer vicepremier en minister van Post Alexander De Croo en N-VA-voorzitter Bart De Wever. Maar Labille laat de kritiek over zich heen gaan.

"Ik heb absoluut geen spijt van mijn uitspraak", zegt hij in een interview met de Franstalige krant Le Soir. Labille lacht ook weg dat hij de overname zou hebben doen mislukken. "U denkt toch niet dat die twee zinnen die ik vrijdag gelost heb een deal waarover al drie maanden gepraat werd, ineens hebben doen kapseizen. Dat geloof ik geen seconde."

Volgens Labille is de zaak in de eerste plaats afgesprongen door meningsverschillen tussen de twee postbedrijven. Hij vindt ook dat de regering maar eens in de spiegel moet kijken. "Zoals zo vaak met deze regering verwijt ze aan anderen haar eigen schandelijk gedrag. Ze moeten hun eigen fouten erkennen."

De regering blijft op het niveau van politieke spelletjes hangen, meent de voormalige minister. "In tijden van sociale stilstand speelt deze regering studenten tegenover werkenden uit, de vakbonden tegenover de burgers, de socialisten tegenover de liberalen, enzovoort."

FSMA opent een "analyse"

Intussen start de beurswaakhond FSMA met een analyse van de uitspraken van Labille, met name "wie wanneer over welke informatie beschikte". Omdat Bpost een beursgenoteerd bedrijf is, zou het kunnen dat de demarche van Labille strafbaar is. Wie voorkennis heeft, mag dat namelijk niet zomaar zeggen.

De analyse is dan ook een standaardprocedure na belangrijke marktgebeurtenissen. Na de uitspraken van Labille werd de handel in aandelen van Bpost en PostNL vrijdag namelijk stilgelegd. De FSMA zal nagaan of de uitspraken van Labille een impact hebben gehad op de beurskoers en de toekomst van Bpost, geeft bevoegd minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) aan.

Van Overtveldt heeft er naar eigen zeggen "op aangedrongen" dat de analyse "met de nodige grondigheid en snelheid gebeurt".