Libertair Gary Johnson gaat de strijd aan met Trump en Clinton

De Amerikaanse Libertarian Party heeft gisteravond op haar partijconventie een presidentskandidaat aangeduid. Ze trekken naar de stembus met ex-gouverneur van New Mexico Gary Johnson. Hij wil zich profileren als een alternatief voor Hillary Clinton en Donald Trump.

De 63-jarige Johnson haalde het na twee stemrondes van John McAfee, de excentrieke stichter van het gelijknamige antivirusbedrijf en Austin Petersen, de oprichter van een Libertair opiniemagazine. Hij is de eerste presidentskandidaat die officieel is aangeduid. In het Amerikaanse systeem gebeurt dat op de partijconventie. De Democraten en de Republikeinen, die het politieke speelveld volledig domineren, houden hun conventies in juli.

Johnson, een voormalige Republikein die tussen 1995 en 2003 gouverneur was in New Mexico, omschrijft zichzelf als conservatief op economisch vlak en liberaal wat sociale thema's betreft.

De libertairen staan voor een zo klein mogelijke overheid met zo weinig mogelijk belastingen, vergelijkbaar met de Republikeinen. Op ethisch en sociaal vlak zijn ze echter veel progressiever. Zo is Johnson voorstander van het homohuwelijk, het recht op abortus en de legalisering van cannabis.

Kansen voor de kleintjes?

Johnson was ook in 2012 de kandidaat voor de Libertarian Party. In die verkiezingen haalde hij één procent van de stemmen. De libertairen rekenen deze keer op meer, omdat Democrate Hillary Clinton en Republikein Donald Trump slecht scoren in de populariteitspolls.

Om deel te mogen nemen aan de presidentiële debatten (en dus een nationaal forum te hebben) moet een kandidaat minstens 15 procent halen in vijf nationale opiniepeilingen. Volgens enkele peilingen zou Johnson niet ver van 10 procent zitten.

Ook een andere kleinere partij, de Green Party, hoopt zich te profileren als een alternatief voor Trump en Clinton. De groenen vaardigen wellicht Jill Stein af als presidentskandidaat. Ook zij nam in 2012 al eens deel aan de verkiezingen.