Ook vandaag hinder voor treinreizigers

Door de staking van een deel van het NMBS-personeel is er ook vandaag hinder voor het treinverkeer. De hinder ligt in de lijn van de voorbije dagen. Dat betekent vooral zwaar verstoord verkeer in Wallonië, in Vlaanderen rijdt ruim 80 procent van de treinen.

"In Vlaanderen is er slechts sporadische hinder, omdat we de regeling van bepaalde lijnen net zoals de vorige dagen hebben aangepast", zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. "Zo rijden de treinen tussen Antwerpen en Charleroi maar tot Brussel en worden de treinen naar Luik en Eupen gestopt in Leuven."

"Globaal rijdt in Vlaanderen meer dan 80 procent van de treinen. Op de grote assen is hier en daar wel een P-trein geschrapt, onder meer vanuit Limburg en Leuven", aldus Crols.

In Wallonië ligt het spoorverkeer zo goed als stil. Naast spoorlijn 162 tussen Namen en Luxemburg, rijden er treinen op lijn 42 (Luik-Gouvy) en lijn 43 tussen Luik en Marloie, zegt woordvoerster Nathalie Pierard. Een aantal seinhuizen zijn onbemand. Er staan stakingsposten in Flemalle, Ronet, Châtelet, Vorst, Charleroi-Zuid en Mariembourg. "Zoals gisteren gaan we proberen pendelbussen in te zetten om gestrande reizigers te helpen."

De NMBS raadt treinreizigers aan om kort voor het vertrek de route op te zoeken via de website of de app. Daarnaast kun je voor informatie ook terecht op de Twitter- en de Facebookpagina van de NMBS.

En morgen?

De staking bij het spoor begon midden vorige week en liep heel het weekend door. In Vlaanderen rijdt een grote meerderheid van de treinen, in Wallonië is er op sommige plaatsen helemaal geen treinverkeer, op andere plaatsen is er verstoord verkeer.

Ook morgen zal er zeker nog hinder zijn. Dan is er een betoging gepland van alle openbare diensten, waar dus ook personeel van de NMBS aanwezig zal zijn. De spoorbonden en de NMBS-directie praten intussen voort over een akkoord om een einde te maken aan de acties.