Opnieuw gestolen schilderij teruggevonden in Oekraïne

Het schilderij "Nieuwstraat in Hoorn" van Izaak Ouwater is opnieuw terecht, nadat het in 2005 samen met 23 andere werken uit het Westfries Museum in Nederland werd gestolen. Het schilderij kwam in handen van een Oekraïner, die het werk naar eigen zeggen ter goeder trouw had gekocht.
Het schilderij dat werd teruggevonden

In de nacht van 9 op 10 januari 2005 werden bij een roof in het Westfries Museum 24 schilderijen en 70 stukken zilverwerk gestolen. De dieven hadden zich laten opsluiten in het gebouw en hadden het beveiligingssysteem uitgeschakeld. Van de werken was jarenlang geen spoor, tot de kunstwerken vorig jaar plots opdoken in Oekraïne. Ze bleken in handen te zijn van een ultranationalistische gevechtsmilitie.

In april van dit jaar werden al vier schilderijen teruggevonden en sinds vandaag is ook een vijfde werk terecht. Een inwoner van Oekraïne bracht het schilderij naar de Nederlandse ambassade in Kiev. Volgens het museum overhandigde hij het werk zonder verdere voorwaarden en wist hij niet dat het om een gestolen kunstwerk ging.

Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum, is dolblij met het gebaar van deze koper. "Wij zijn echt ontzettend blij dat de man het schilderij zonder meer aan ons terug wil geven", schrijft Geerdink op de website van het museum. "En dit is voor ons het bewijs dat de voortdurende aandacht die wij in de publiciteit voor onze zaak hebben gevraagd ook echt helpt. Ik hoop dat meer kunstliefhebbers in Oekraïne dit voorbeeld volgen."