Regen en staking leiden tot op één na zwaarste ochtendspits

Wie deze ochtend met de auto op de baan was, heeft het mogelijk hard te verduren gekregen. De aanhoudende staking bij de spoorwegen in combinatie met hier en daar hevige regen hebben geleid tot de op één na zwaarste ochtendspits van dit jaar. Op een gegeven moment stond er in het hele land zowat 460 km file.

Om 8.30 uur stond er in Vlaanderen 240 km file, in het hele land was dat toen 460 km. De voornaamste verklaring voor de drukke ochtendspits is de aanhoudende spoorstaking. "Het zeer vroege begin van de verkeersuittocht - vóór 6 uur - wijst hierop", zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum.

Vooral in Wallonië en de Brabantse provincies heeft de staking heel wat mensen de auto ingejaagd, voegt VRT-verkeersanker Hajo Beeckman eraan toe. "Dat leidde tot erg lange files met reistijden van 2 uur vanuit Limburg en Brabant naar de hoofdstad en zelfs tot 3,5 uur vanuit Bergen naar Brussel. De mensen zijn daar ongeveer een halve werkdag onderweg."

Een ongeluk komt nooit alleen. De spoorstaking werd vanmorgen vergezeld door enkele stevige regenbuien, die "de verkeersstroom natuurlijk vertraagd hebben", zegt Beeckman. Heel wat drukte is dan ook te wijten aan het regenweer.

Maar er is nog meer. "Tot overmaat van ramp is er ook een spoedherstelling gestart op het Leonardkruispunt op de Brusselse Binnenring. En dat leidt ook tot files van anderhalf uur vanaf Strombeek."

Op de E314 veroorzaakte ook een ongeval in Holsbeek rond 6 uur al oplopende wachttijden.