Renovaties blazen De Roma opnieuw leven in

Bij cinema- en concertzaal De Roma in Borgerhout nadert het einde van de grootschalige restauratie en renovatie van het historische pand, die in de zomer van 2015 begon. Ook financieel gaat het stilaan beter. Na jaren van structureel verlies werd vorig jaar een winst geboekt van 137.000 euro, waardoor het afbetalen van de historische schulden kan beginnen.
Beeld van voor de renovaties

Het interieur van De Roma werd in zijn oorspronkelijke stijl vernieuwd, de buitengevels werden opgekuist, het dak en ook de ramen werden gerenoveerd.

De Roma dateert uit de jaren 20 van de vorige eeuw en was met zijn 2.000 zitjes ooit de grootste cinema van Antwerpen. Van 1982 tot 2002 stond het beschermde gebouw echter te verkommeren, tot een groep vrijwilligers er nieuw leven in blies. De middelen ontbraken echter voor een broodnodige restauratie. Met financiële steun van Vlaanderen, de provincie en stad Antwerpen en het district Borgerhout en door middel van crowdfunding kon daar vorig jaar toch eindelijk werk van gemaakt worden. In totaal ging het om een project van 3,1 miljoen euro.

Blijven vernieuwen en verbeteren

"Al die investeringen hebben er ook voor gezorgd dat ons gasverbruik voor verwarming van de zaal de voorbije maanden met 50 procent is gezakt", zegt Annick Van Goethem, zakelijk leidster van De Roma. "Deze zomer staan er geen grote werken meer op stapel, maar we blijven wel vernieuwen en verbeteren. We gaan de herentoiletten vernieuwen, de inkomhal opfrissen en dromen ervan om in 2017 de letters ROMA op de voorgevel te laten restaureren."

Het seizoen 2016-2017, dat op 1 september begint, brengt alvast concerten van Ana Brun, Alpha Blondy en Black Box Revelation. Het nieuwe concept "Cirq à Roma" zal bovendien de zaal volledig in handen geven van circus- en theatermakers.