Roeselare, Zonnebeke, Lichtervelde en Sint-Gillis-Waas kondigen rampenplan af

In Roeselare, Zonnebeke, Lichtervelde en Sint-Gillis-Waas is het gemeentelijk rampenplan afgekondigd wegens wateroverlast als gevolg van de hevige regen. Dat melden de besturen van de stad en de gemeentes.

De hevige regen die ons land al de hele dag in de ban houdt, heeft ook in West-Vlaanderen tot wateroverlast geleid. In Roeselare is de toestand zo ernstig dat het stadsbestuur omstreeks 20.30 uur het gemeentelijk rampenplan heeft afgekondigd. Op vijf uur tijd is daar meer dan tachtig liter water per vierkante meter uit de lucht gevallen.

In de stad staan heel wat straten blank. Beken zijn buiten hun oevers getreden en bufferbekkens kunnen de toevloed van het water nauwelijks aan. Tientallen kelders zijn ondergelopen en hier en daar is het water ook woningen zelf binnengelopen. De brandweer heeft nog niemand moeten evacueren, maar heeft wel al automobilisten uit de nood geholpen die in ondergelopen straten waren gestrand.

Zandzakjes

Op de officiële Twitterpagina van de stad staat te lezen dat al 3.600 zandzakjes zijn uitgedeeld. De politiezone RIHO (Roeselare, Izegem, Hooglede) laat dan weer weten dat de hulpdiensten over bevraagd zijn. "Door het crisiscentrum is beslist om nu te voorzien in de beveiliging van primaire noden als elektriciteit, water, hulpverlening en redden van personen in nood. Er zijn geen zandzakjes meer beschikbaar. Probeer alles zo veel als mogelijk van de grond te plaatsen indien wateroverlast dreigt."

De stad wil in eerste instantie een aantal invalswegen van overstromingswater vrijwaren en de bereikbaarheid van ziekenhuizen garanderen. De hulp- en stadsdiensten blijven de situatie op de voet volgen.

Even voor 23 uur heeft het gemeentebestuur van buurgemeente Zonnebeke via Twitter gemeld dat ook daar het gemeentelijk rampenplan is afgekondigd door wateroverlast. De civiele bescherming is verwittigd en de brandweer deelt zandzakjes uit, staat te lezen.

Eerder op de avond heeft ook Lichtervelde het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Dat gebeurde rond 21.40 uur, zo laat het gemeentebestuur in een persbericht weten. Bufferbekkens doen voorlopig hun werk om het centrum te beschermen. Toch is de civiele bescherming ter plaatse met extra pompen. Verschillende straten zijn afgezet. Wie wil kan zandzakjes afhalen in de loods van de technische dienst in de Gezellelaan.

Sint-Gillis-Waas

Ook in Sint-Gillis-Waas in Oost-Vlaanderen is het gemeentelijk rampenplan vanavond afgekondigd. De lokale brandweer heeft vandaag al veertig oproepen binnengekregen wegens wateroverlast. Verschillende straten staan blank en de hulpdiensten hebben de toegang afgesloten.

"De brandweer, de gemeentelijke diensten en de lokale politiezone probeerden alles in kaart te brengen en zo veel mogelijk adequaat in te spelen op de situatie. Verschillende straten zijn afgezet en we vragen dan ook om deze signalisatie niet te negeren en niet onnodig in deze straten te rijden", meldt het gemeentebestuur.

Aan de Corneliskaai in Hertshage bij Aalst is het dak van een loods van een elektrozaak ingestort door de druk van het overtollige regenwater. Binnenin stonden elektrowaren gestockeerd. Door het snelle optreden van de brandweer is het grootste deel van die stock gevrijwaard.

En vannacht?

"Het gaat vannacht nog meer regenen", waarschuwt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij in "Het Journaal". "De laatste jaren hebben we wel veel wachtbekkens gebouwd om water op te vangen. Toch blijven onze mensen waakzaam. We blijven de situatie de hele nacht opvolgen."

IN BEELD: Wateroverlast in Roeselare