Rust is teruggekeerd in gevangenis Saint-Hubert

Na een interventie van de federale politie zitten al de gedetineerden van de gevangenis van Saint-Hubert (Luxemburg) opnieuw in hun cel, zonder dat er incidenten plaatsvonden. De gevangenen wilden na hun ochtendwandeling niet terugkeren naar hun cel. Ook in Sint-Gillis zijn de gedetineerden een tijdje langer buiten gebleven.
(archieffoto)

Overleg van de lokale directie met de 25 gevangenen leverde aanvankelijk niets op. De gedetineerden eisten een onderhoud met een afgevaardigde van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om hun bezorgdheden en problemen aan te kaarten.

De federale politie kwam ter plaatse en kon de gevangenen opnieuw naar hun cel doen terugkeren. In gevangenis van Saint-Hubert zitten ongeveer 215 gedetineerden.

Vandaag waren er ook problemen met enkele gedetineerden in de gevangenis van Sint-Gillis. Daar weigerden 22 gevangenen om na de wandeling terug te keren naar hun cel. Uiteindelijk zijn die gevangenen een uurtje langer dan normaal buiten gebleven.

Pikken de maatregelen niet meer

In Saint-Hubert en Sint-Gillis wordt net zoals in de 16 andere Brusselse en Waalse gevangenissen al vijf weken gestaakt door de gevangenisbewakers. Zij pikken de maatregelen niet van minister van Justitie om de besparingen in het gevangeniswezen te overbruggen.

Vandaag hebben de Nederlandstalige overheidsvakbonden ACV, ACOD, VSOA en de Franstalige liberale vakbond SLFP het protocolakkoord met minister Geens ondertekend. Omdat de Franstalige vakbonden CSC en CGSP het akkoord niet aanvaarden, zal dit weinig impact hebben om deze staking.