Schauvliege: "Alsof ik niets liever doe dan bomen omkappen"

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) betreurt de heisa die ontstaan is door haar interview in De Zondag. Vooral de quote dat "een boom ook altijd de functie heeft gehad om gekapt te worden" veroorzaakte commotie. "Die quote past in een duidelijk interview, maar wordt nu volledig uit zijn context gehaald", zegt de minister.
James Arthur Photography

In het interview met De Zondag verdedigt CD&V-minister Schauvliege haar bosbeleid. Ze zegt er onder meer dat er geen enkele regio in Europa is waar bossen zo goed beschermd zijn als in Vlaanderen. Ook zegt ze dat ze in het parlement brede steun krijgt voor haar beleid.

Maar het interview kreeg een staartje door volgende quote: "Wat vaak vergeten wordt in deze discussie, en dat klinkt misschien raar, maar een boom heeft ook altijd de functie gehad om gekapt te worden."

Die quote lokte meteen een stroom aan kritische reacties uit op sociale media. "Dat was niet kort door de bocht, maar helemaal uit de bocht. Ik was ontsteld", zei Bert De Somviele, directeur van BOS+, in "De ochtend".

Uit de context

Volgens minister Schauvliege is de quote "uit zijn context gehaald". "Het paste in een genuanceerd interview waarin ik net pleit voor omzichtigheid. Mijn uitspraak sloot aan bij het Essers-dossier. In Limburg zijn er in het verleden bossen gepland om hout te winnen voor de mijnbouw. Ik wees er enkel op dat naast een belangrijke ecologische functie bomen ook een economische functie hebben", zei Schauvliege.

Volgens de minister staren haar tegenstanders en critici zich blind op de quote zonder het hele interview te lezen. "Men grijpt tegenwoordig alles aan om de indruk te wekken dat ik niets liever doe dan bossen kappen. Dat is natuurlijk onzin en het kwetst mij. Ik ben een enorme natuurliefhebber", besluit Schauvliege.