Winkeliers willen zelf afrekenen met dieven

De uitbaters van kleinere supermarkten willen dieven zelf kunnen beboeten als ze die op heterdaad betrappen. Ze halen de mosterd voor het systeem in Nederland. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.
©Reporters

De winkeliers, verenigd in Unizo-organisatie Buurtsuper.be, hebben inspiratie opgedaan in Nederland voor een nieuwe aanpak van winkeldiefstal. Bij onze noorderburen kan een winkelier een dief die hij op heterdaad betrapt een financiële compensatie voorstellen van 181 euro. "Afrekenen met winkeldieven", zo heet het systeem.

Luc Ardies, directeur van Buurtsuper.be, benadrukt in "De ochtend" op Radio 1 dat er altijd een proces-verbaal moet opgemaakt worden door de politie. De winkelier kan dus niet louter op eigen houtje boetes uitdelen. "Op basis van het proces-verbaal kunnen winkeliers een schadeformulier invullen waardoor zij een deel van de schade kunnen recupereren en men niet noodzakelijk de weg van het parket moet nemen."

Nu zou de aangifte van de winkeldiefstal behandeld worden door het parket en door justitie, via de strafrechtelijke weg. Maar het is geen prioriteit, waardoor het erg lang kan duren voor er een straf wordt uitgesproken. Als er al een veroordeling komt. In het voorstel van de winkeliers zou het sneller gaan en worden politie en justitie ontlast.

"Win-winsituatie"

"In Nederland werkt het systeem al een hele tijd", aldus Ardies. "Het is een win-winsituatie voor alle partijen. In België is winkeldiefstal geen prioriteit voor justitie. Deze burgerlijke procedure maakt het mogelijk om dieven toch voor de schade op te laten draaien."

De winkeliers gaan het project voorleggen aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V). "We hopen dat we daar een doorbraak kunnen forceren, want winkelcriminaliteit blijft een belangrijk probleem."