Zeker drie doden bij hevige overstromingen in Duitsland

Bij zware onweders en overstromingen zijn in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg vermoedelijk drie mensen om het leven gekomen, onder wie een brandweerman. Die kwam om bij een reddingsoperatie, en ook de persoon die hij probeerde te redden is vermoedelijk omgekomen. Een derde persoon kwam volgens de politie om in Weißbach toen hij verrast werd door het water in een ondergrondse garage. Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Stuttgart kan het dodental evenwel nog niet officieel bevestigen.

De hulpdiensten in Baden-Württemberg kregen meer dan 2.200 noodoproepen binnen. Op veel plaatsen liepen kelders onder en raakten voetpaden beschadigd door de wateroverlast. Zevenduizend hulpverleners van de brandweer, technische diensten, het Rode Kruis, de hulpdiensten en de politie waren de hele nacht aan het werk, aldus een woordvoerder van het crisiscentrum maandag.
De politie van Ulm liet eerder al weten dat ze alleen al 500 noodoproepen binnenkreeg voor ondergelopen kelders. Op sommige plaatsen stond het water 1,70 meter hoog.

Heftige filmpjes

Op sociale media zijn talrijke foto's te zien van zware schade. In het stadje Braunsbach is er aanzienlijke schade aan woningen nadat de rivier buiten haar oevers trad.

Op foto's en filmpjes is dan weer te zien hoe wagens worden meegesleurd door het water en tegen elkaar gebotst zijn. In sommige huizen reikte het water tot aan de vensterbank. Eén huis is ingestort door de kracht van het water en verschillende andere woningen dreigen in te storten.

Evenveel regen in één uur als normaal gezien in twee weken

Volgens meteorologen kreeg het zuiden van Duitsland een uitzonderlijk zwaar onweer te verwerken. In één uur tijd viel er evenveel regen als normaal gezien in twee weken. In het Beierse Hohentahn, dat het meeste regen te verwerken kreeg, viel volgens de Duitse weerdienst maandagochtend vroeg op één uur tijd 67 liter water per vierkante meter uit de lucht.

In Baden-Württenberg werden de zwaarste overstromingen in 20 jaar tijd opgemeten. Vooral het waterpeil van de zuidoostelijke zijrivieren van de Donau en de oostelijke zijrivieren van de Neckar steeg uitzonderlijk hoog. Op bepaalde plaatsen steeg het niveau van het water tot 3 meter. De weerdiensten verwachten, op basis van de weersvoorspellingen, dat het peil nog zal blijven stijgen.