12 landen in 24 uur tijd: "En ik dacht dat ik wist wat moe zijn was"

Twaalf landen bezoeken in exact 24 uur tijd en enkel gebruikmaken van het openbaar vervoer of je eigen voeten. De Brit Adam Leyton deed het onlangs en trok daarbij van Duitsland naar Oostenrijk en passeerde onder meer in Denemarken, Zweden, Frankrijk en... België. "Ik had tranen in mijn ogen", zegt hij. Het wereldrecord staat dan ook voortaan op zijn naam.
© SWNS.com

Het idee om het wereldrecord te verbreken, ontstond begin vorig jaar al, toen de 39-jarige man uit Horsforth in Engeland hoorde dat drie mannen een soortgelijk record hadden verbroken, maar dan met de auto. Het duurde uiteindelijk tot begin dit jaar voor alles stilaan concreet werd. 

Na enkele maanden heuse voorbereiding, was het vorige week woensdag eindelijk zover. "Ik wilde het eigenlijk op 23 juni doen, de datum van het EU-referendum in Groot-Brittannië. Maar de treinuren in Europa veranderen op 10 juni, waardoor ik niet genoeg tijd zou hebben om mij voor te bereiden", zegt hij aan The Daily Mail.

De helse tocht startte de man in Perl in Duitsland. En dat is niet toevallig gekozen. Het stadje ligt namelijk dicht tegen Schengen in Luxemburg, de plek waar het akkoord over vrij verkeer van personen in Europa werd ondertekend. 74 minuten later had hij ook Luxemburg, Frankrijk en België bezocht.

© SWNS.com

Vanuit ons land nam hij een vlucht naar Amsterdam (Nederland), waar hij meteen weer een vliegtuig opstapte richting Kopenhagen (Denemarken). De Oresund Bridge - bekend van de serie "The bridge" - bracht hem vervolgens naar Malmö (Zweden). 

Hij keerde meteen terug naar Kopenhagen om zijn vlucht naar Warschau (Polen) te halen. Van daaruit ging het per trein naar Bratislava (Slowakije), waar hij exact twee uur kon slapen. Het zouden ook zijn enige uren slaap gedurende de hele recordpoging worden.

Omdat hij in alle twaalf landen een voet aan grond moest zetten, stapte de man even uit in Tsjechië. Eens aangekomen in Slowakije sprong hij op een bus richting Hongarije, wat hem even later nog 23 minuten gaf om de 2 kilometer richting de Oostenrijkse grens te voet af te leggen. Wat uiteindelijk ook gelukt is.

"Ik was zo opgetogen. Ik had tranen in mijn ogen", klinkt het. "Ik heb er anderhalf uur gezeten, terwijl ik belde naar mijn vrouw, mijn kinderen en mijn moeder. Ik dacht dat ik wist wat "moe zijn" was met drie kinderen, maar na deze tocht weet ik dat ik het mis had."

Leyton heeft nog niets gehoord van het Guinness Book of Records, maar dat hij het vorige record heeft gebroken is wel zeker. Toen bezocht iemand 11 landen - eentje minder dan Leyton, dus - op 24 uur tijd.

lees ook