"Rusland gebruikt DNA prins Philip om Romanov-mysterie op te lossen"

In een poging de resten van de laatste Russische tsaar Nicolaas II en zijn gezin voor eens en voor altijd te identificeren, gebruiken Russische wetenschappers DNA van de Britse prins Philip. Dat zegt Simon Sebag Montefiore, een kenner van het huis Romanov.

Hij lijkt zo Brits als tea and biscuits, maar toch stroomt Russisch bloed door de aderen van prins Philip, de hertog van Edinburgh én de echtgenoot van de Britse koningin Elizabeth II. Langs vaderszijde stamt hij immers af van het huis Romanov, de dynastie die ruim driehonderd jaar over Rusland regeerde tot de laatste tsaar Nicolaas II en zijn gezin in 1918 door revolutionairen werden geëxecuteerd.

Dit laatste keizerlijke gezin staat sinds vorige zomer weer volop in de belangstelling in Rusland. Toen besliste het Russische gerecht het onderzoek naar hun moord te heropenen onder druk van de Russisch-orthodoxe kerk. Hoewel DNA-onderzoek al jaren geleden heeft uitgewezen dat de menselijke resten die sinds 1998 in de Petrus-en-Pauluskathedraal in Sint-Petersburg liggen begraven wel degelijk die van Nicolaas II, zijn vrouw en hun kinderen zijn, twijfelt die kerk nog steeds aan de authenticiteit.

Ook over de resten van twee overige kinderen die pas in 2007 zijn teruggevonden en sindsdien in de Russische staatsarchieven worden bewaard, koestert de kerk twijfels. Nochtans heeft DNA-onderzoek uitgewezen dat het ook hier om kinderen van Nicolaas II gaat.

AP1998

In een poging de kwestie voor eens en voor altijd op te lossen, hebben Russische wetenschappers eind vorig jaar de resten van Nicolaas II, zijn echtgenote en zijn vader Alexander III opgegraven voor nieuwe analyses.

Nu blijkt dat de onderzoekers ook het DNA van prins Philip gebruiken. Dat beweert Simon Sebag Montefiore, een historicus en kenner van het huis Romanov. Naar eigen zeggen heeft de prins hem dat toevertrouwd terwijl hij werkte aan een nieuw boek over de Russische keizerlijke familie dat recent is verschenen.

Vladimir Poetin

Nog volgens Montefiore is de heropening van het moordonderzoek niks meer dan een strategische zet van de Russische president Vladimir Poetin. "Wat uiteindelijk met de resten van Nicolaas II en zijn gezin zal gebeuren, is koffiedik kijken", zegt hij. "Worden ze herbegraven? Worden de resten van de twee overige kinderen bij de andere gevoegd? Ik denk dat Poetin het antwoord op deze vragen opspaart tot volgend jaar als onderdeel van de honderdste verjaardag van de Russische revolutie. Dit zal op een of andere manier in zijn kaart spelen."

"Rusland heeft zichzelf altijd uitzonderlijk gevonden, alsof het een unieke beschaving is. Al in de tijd van Ivan de Verschrikkelijke heerste het gevoel dat Rusland een speciale beschaving is met een speciale cultuur. Ook Poetin is die mening toegedaan. Er is continuïteit."

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Meest gelezen