De Croo: "Privépartner kan nieuwe wind brengen bij NMBS"

Net op de dag dat de vakbonden bij de openbare diensten actievoeren tegen de besparingen, lanceert vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) een voorstel om de NMBS deels te privatiseren. Volgens de liberale vicepremier ziet men bij de spoorwegen de reiziger te vaak als gijzelaar in plaats van als klant. Bij het ACV wordt geërgerd gereageerd.

"Vandaag is het zoveelste bewijs dat men bij de NMBS de reiziger te vaak als gijzelaar ziet in plaats van als klant", zegt De Croo, en hij kijkt meteen naar de twee overheidsbedrijven waarvoor hij verantwoordelijk is. "Kijk bij Bpost en bij Proximus hoe vaak de dienstverlening de voorbije jaren compleet is stilgevallen. U kan het op één hand tellen."

De liberale vicepremier ziet hiervoor twee oorzaken. "Dat is omdat je voor een stuk concurrentie hebt en omdat het bedrijf moet nadenken over wat goed is voor de consument, maar ook omdat een private partner voor een stuk expertise aan de tafel heeft gebracht." De conclusie ligt voor de hand: "Ik denk dat zoiets bij de NMBS bijzonder veel in beweging zou kunnen brengen."

Volgens De Croo heeft de NMBS "nood aan een nieuwe wind" en kan een privépartner daarbij helpen."Voor de NMBS is het moment zeer goed. Er komt een nieuwe CEO en het zou logisch zijn om hem de opdracht te geven om te zoeken naar een private partner en dat in één beweging te doen."

Tot nader order gaat het niet om een regeringsvoorstel.  "Het voorstel is niet besproken binnen de regering, maar ik stel vast dat het wel werkt bij Bpost en Proximus."

"Nog meer olie op het vuur"

"Zo'n voorstel doen, dat ligt in zijn liberale geest", reagert Luc Piens van de christelijke vakbond ACV-Transcom. "Maar nu moet niet aan privatisering gedacht worden. Er is veel schuld, en er is sociale onrust. Met zo'n voorstel gooit hij nog meer olie op het vuur."

Piens pleit ervoor te stoppen het overheidspersoneel te provoceren. "Het personeel werkt voor die bedrijven, zij zijn een van de belangrijkste stakeholders", zegt hij. "Men is verbaasd als het personeel reageert op al die plannen. En als het personeel dan reageert, dan doet men er nog een schepje bovenop."