Franstalige cipiers zetten staking voort ondanks akkoord

De Franstalige cipiersbonden van de CGSP en de CSC zetten hun staking voort, ondanks het akkoord dat de overige bonden met minister Geens getekend hebben. De cipiers in de Vlaamse gevangenis van Sint-Gillis moeten morgen opnieuw aan de slag. "Wij gaan niets meer indekken", zegt ACOD-voorzitter Gino Hoppe.
Cipiers aan de gevangenis van Sint-Gillis.

Het akkoord werd goedgekeurd door de drie Vlaamse vakbonden ACV, ACOD en VSOA en door de Franstalige liberale vakbond SLFP, maar niet door de christelijke CSC en socialistische CGSP vakbond.

In het protocolakkoord staat onder meer de aanwerving van 480 bijkomende statutairen, waarvan 386 cipiers, voor het einde van het eerste semester van 2017, de bevriezing van de besparingen in 2016 en daling van de overbevolking in de gevangenissen tot 10.000 gevangenen.

Volgens de cijfers die de vakbonden hebben meegedeeld, heeft 94 procent van de Franstalige cipiers het protocolakkoord verworpen.
Woensdag zitten de vakbonden die het akkoord hebben afgewezen opnieuw rond de tafel met minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Sint-Gillis moet aan het werk

De gevangenis van de Brusselse gemeente Sint-Gillis is een Vlaamse gevangenis. En omdat alle Vlaamse bonden het akkoord met Geens hebben ondertekend, zullen de cipiers er morgen opnieuw aan de slag gaan. "Vier van de zes bonden hebben het akkoord ondertekend. Wij hebben gisteren aan de minister duidelijk gezegd dat dit het akkoord is. En dat moet onmiddellijk worden uitgevoerd", aldus Hoppe in "De ochtend" op Radio 1.

De afgelopen weken gingen de onderhandelingen tussen de bonden en het kabinet Justitie over twee hoofdzaken: een terugkeer naar het personeelsplan van 2014 en geen besparingen meer in 2017-18. "Met het akkoord hebben we tot 95 procent van onze vragen kunnen bekomen. Dan is er een akkoord. Na moeizame onderhandelingen moeten we dat op een correcte manier verdedigen", vindt Gino Hoppe.

Hij heeft geen begrip voor de bijkomende eisen van de Franstalige bonden. "Om de haverklap komen er nieuwe vragen. Men moet onderhandelen naar de eisen die er eerst gekomen zijn, anders houdt het op. Dit komt vooral uit de achterban van de vakbonden, maar het is aan de verantwoordelijke leider om te zeggen wat het akkoord is."

Wat de impasse de komende dagen zal geven in de Franstalige gevangenissen, zoals in de aanpalende gevangenis van Vorst, kan Gino Hoppe niet zeggen. In Sint-Gillis waren er de voorbije dagen overigens wel al heel wat werkwilligen. "Diegenen die buiten staan, zijn vooral Franstalige heethoofden uit andere gevangenissen die alles verbrodden."