Helft van de treinen rijdt, hinder bij De Lijn en MIVB

Door de actiedag bij de openbare diensten is er maar beperkt treinverkeer. In Vlaanderen rijdt ongeveer de helft van de treinen, in Wallonië ligt alles zo goed als plat. Ook bij De Lijn en de MIVB is er grote hinder. De vakbonden van het overheidspersoneel voeren vandaag actie tegen de besparingen van de federale regering.
De situatie vanmorgen in Brussel-Zuid.

Ook de voorbije dagen was er al grote hinder voor het treinverkeer omdat een deel van het personeel het werk heeft neergelegd. Die hinder situeerde zich vooral in Wallonië, in Vlaanderen reed het merendeel van de treinen wel. Vandaag is het spoorverkeer op het hele net ernstig verstoord. In Wallonië rijden er vrijwel geen treinen, in Vlaanderen rijdt 40 à 50 procent van de treinen. Heel wat spoorpersoneel neemt deel aan de betoging in Brussel.

De grootste hinder is er op de grote assen. "Op de lijnen kust-Gent-Brussel en Antwerpen-Brussel zitten we op 40 procent en op de lijn Leuven-Brussel rijdt 30 procent van de treinen", zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit. Hij verwacht niet dat de situatie in de loop van de dag nog fors zal wijzigen.

De NMBS raadt treinreizigers aan om kort voor hun vertrek de route op te zoeken via de website of de app. Daarnaast kun je voor informatie ook terecht op de Twitter- en de Facebookpagina van de NMBS.

Bussen en trams

Ook bij De Lijn is er ernstige hinder. "In Antwerpen rijdt de helft van de bussen en ongeveer 70 procent van de trams. In de regio rond Brussel is het busverkeer fel verstoord. In Oost-Vlaanderen is de grootste hinder voor het stadsnet in Gent. Elders rijdt soms de helft, soms drie kwart van de bussen", zei woordvoerster Astrid Hulhoven vanmorgen.

Meer informatie op de website van De Lijn.

Situatie in Brussel

En ook het openbaar vervoer in Brussel heeft te lijden onder de actiedag. "Alle vier de metrolijnen rijden. Reizigers moeten wel rekening houden met verhoogde wachttijden. Voorts rijdt bijna de helft van de tramlijnen en 1 op de 10 buslijnen. Bij de bussen verwachten we wel verbetering in de loop van de ochtend", zei MIVB-woordvoerster Ann Van Hamme vanochtend.

Meer informatie op de website van de MIVB.