Kaarten op tafel: wie wijst astronauten op Mars de weg?

Ontwerp een kaart vol nuttige aanwijzingen die de eerste astronauten op Mars kan helpen te overleven. Dat is het opzet van een wedstrijd van de International Cartographic Association gericht op studenten, cartografen en grafisch kunstenaars.

De jaren 2030. Dat is de timing die NASA vooropstelt om bemande missies naar Mars te sturen. Of dit ook lukt, is lang niet zeker. Hoe dan ook zullen astronauten die voet aan de grond op de Rode Planeet zetten nood hebben aan gedetailleerde kaarten die hen informatie over hun omgeving verschaffen en die hopelijk ook aanwijzingen bevatten die hun kansen op overleven vergroten.

De International Cartographic Association schrijft daarom een wedstrijd uit om precies zulke kaarten te ontwerpen. Wie zich geroepen voelt, hoeft niet van nul te beginnen. Vorig jaar hebben wetenschappers 47 mogelijke landingszones op Mars aangeduid. Daarbij gaat het om cirkels met een diameter van tweehonderd kilometer die in theorie ideaal zijn om een ruimteschip op te laten landen.

Deelnemers moeten een van deze zones uitkiezen en in detail uitwerken. Ze kunnen daarvoor een beroep doen op foto's in hoge resolutie van het oppervlak en van gratis software om kaarten te maken. Het is de bedoeling dat ze alles aanduiden dat astronauten mogelijk van pas kan komen, zoals plaatsen om een kamp te bouwen, energie op te wekken, serres op te richten, onderzoek uit te voeren en zo meer.

Een belangrijke factor waarmee creatieve geesten rekening moeten houden, is het feit dat de astronauten van de jaren 2030 deze kaarten zullen lezen via technologie die nu nog niet bestaat.

Met de wedstrijd richt de International Cartographic Association zich in de eerste plaats tot studenten, cartografen en grafisch kunstenaars. Nationaliteit is van geen belang. De deadline is vastgelegd op 1 september.