Lenen voor woning wordt weer duurder

Marktleider BNP Paribas Fortis heeft deze maand de rente op hypothecaire leningen met een vaste rentevoet voor het eerst sinds juli 2015 met 10 basispunten verhoogd. Daarmee komt het tarief van een lening met een vaste rentevoet op 20 jaar op 2,9 procent. Bij ING en KBC zijn de tarieven ook gestegen, hoewel het om een kleinere stijging gaat.

De Tijd nam de rentevoeten onder de loupe en ziet als mogelijke oorzaken voor de stijging de langetermijnrente en de druk op de rendabiliteit van de banken.

"Na een observatiefase en rekening houdend met het feit dat er sprake zou kunnen zijn van een trage toename van de rente, heeft de bank beslist de officiële tarieven op te trekken", legt BNP Paribas Fortis uit.

Het is nog te vroeg om te zeggen of de stijging van de rente op hypothecaire leningen een definitieve trendbreuk is, na jaren van dalende rentes. 

Meest gelezen