Meer adopties uit het buitenland, aantal landen dreigt weg te vallen

Vorig jaar zijn er 71 adoptiekinderen vanuit het buitenland naar Vlaanderen gekomen. Dat zijn er 10 meer dan in 2014. Meer dan 40 procent van die kinderen komt uit Oeganda en Ethiopië. Maar die landen dreigen weg te vallen als herkomstland, omdat ze hun eigen regels voor adoptie hebben aangepast.
© lev dolgachov - www.belgaimage.be

In Vlaanderen zit interlandelijke adoptie opnieuw in de lift. Vorig jaar werden er 71 buitenlandse kinderen via een erkende adoptiedienst geplaatst, tien meer dan in 2014. Het aantal aanmeldingen van kandidaat-adoptieouders is vorig jaar ook gestegen. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Vlaams Centrum voor Adoptie (VCA).

In totaal hebben 56 alleenstaanden en 296 koppels zich vorig jaar aangemeld als kandidaat-adoptieouders van een buitenlands kind. Vooral de stijging van het aantal holebikoppels is daarbij opvallend: hun aantal (55) is meer dan verdubbeld ten opzichte van 2014.

De oorzaak ligt vermoedelijk in het feit dat het niet meer mogelijk was om zich aan te melden voor een binnenlandse adoptie. Daarnaast kwamen er tegen eind 2015 reële mogelijkheden om als homokoppel uit het buitenland te adopteren, door de openstelling van het adoptiekanaal uit Zuid-Afrika en het opstarten van proefdossiers in de VS.

Oeganda en Ethiopië

Het aantal geplaatste kinderen steeg opnieuw naar het niveau van 2013. Oeganda werd met 18 kinderen - een kwart van het totaal - het grootste herkomstland, voor Ethiopië (11) en Polen (10). Oeganda en Ethiopië zijn samen goed voor meer dan 40 procent van de buitenlandse adoptiekinderen.

De helft van de geplaatste kinderen hadden nood aan specifieke ondersteuning vanwege medische problemen, een moeilijke achtergrond - mishandeling of verwaarlozing - of een ontwikkelingsstoornis. De gemiddelde leeftijd van de buitenlandse adoptiekinderen was 3,6 jaar.

Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA) vindt dat er onderzoek naar nieuwe herkomstlanden moet gebeuren, omdat de adopties uit Oeganda en Ethiopië in de toekomst onzeker zijn. "We moeten op zoek naar nieuwe herkomstlanden want de wachtlijst van kandidaat-adoptieouders in Vlaanderen is lang. Als die twee herkomstlanden wegvallen, zal het aantal adopties nog drastisch dalen zonder nieuwe adoptiekanalen. Bij de hervorming van de interlandelijke adopties in Vlaanderen is het dus belangrijk om gedegen kanaalonderzoek naar nieuwe herkomstlanden te ondersteunen", zegt hij.

Het aantal binnenlandse adopties bleef vorig jaar stabiel op 23. De helft van die binnenlandse adopties gebeurde door twee papa's.