Minder kinderbijslag voor wezen

Kinderen die één of hun beide ouders hebben verloren zullen vanaf 2019 minder bijslag krijgen. Dat heeft oppositiepartij SP.A berekend nadat Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen afgelopen weekend het nieuwe systeem voor kinderbijslag had voorgesteld.

In het nieuwe systeem zullen kinderen van wie één of beide ouders zijn overleden tot 167 euro minder kinderbijslag krijgen. Het zit namelijk zo: in het nieuwe systeem, dat zal gelden voor kinderen die vanaf 2019 geboren worden, zullen alle kinderen in Vlaanderen 160 euro kinderbijslag krijgen, aangevuld met sociale toeslagen. Kinderen die één ouder hebben verloren, zullen 80 euro extra krijgen; wie helemaal wees is, zal 160 euro extra krijgen.

In het nieuwe systeem zullen weeskinderen dus respectievelijk 240 en 320 euro krijgen, ongeacht hun leeftijd. In het huidige systeem, dat na 2019 ook al blijven gelden voor kinderen die voor dat jaar worden geboren, krijgen weeskinderen tot 407,75 euro kinderbijslag. Dat komt zo: ze krijgen sowieso 346,82 euro, aangevuld met een leeftijdstoeslag die in de loop der jaren toeneemt: 31,36 euro voor kinderen vanaf 6 jaar, 47,92 euro vanaf 12 jaar en 60,93 euro vanaf 18 jaar.

SP.A-kopstuk Freya Van den Bossche is niet te spreken over de gevolgen van de hervorming.. “Het is niet sociaal of rechtvaardig om kinderen die één of twee ouders hebben verloren minder kinderbijslag te geven dan vandaag. Die beslissing van de Vlaamse regering is voor mij onbegrijpelijk.”

Meest gelezen