Ook onze buurlanden hebben natte voeten

Niet alleen wij, maar ook onze buurlanden kregen de afgelopen uren af te rekenen met hevige regenval. In Nederland en Duitsland is er voor miljoenen euro schade. In Frankrijk geldt nog steeds alarm in zeven noordelijke departementen.

In Nederland werd vooral het oosten van het land getroffen. De zware regen- en onweersbuien die gisteren over Gelderland en Twente trokken, hebben volgens een eerste schatting zeker 10 miljoen euro schade veroorzaakt. Heel wat straten stonden blank, kelders liepen onder en daken bezweken.

Bij onze oosterburen hield het regenweer afgelopen nacht vooral in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen lelijk huis. De onweders hebben er hele straten onder water gezet, maar slachtoffers vielen er niet. Vorig weekend vielen in het zuiden van het land wel vier dodelijke slachtoffers te betreuren. Het opruimwerk daar zal nog een hele tijd in beslag nemen.

Ook bij de Fransen zijn de laatste dagen van lentemaand mei erg nat. Météo France heeft in zeven departementen alarmfase afgekondigd. Vooral het noordelijke Nord-Pas-de-Calais is getroffen. In Rijsel is het metroverkeer onderbroken door het noodweer. Maar ook elders in Frankrijk zijn huizen ondergelopen en drijven auto's door de straten.