Overheidsbonden manifesteren in Brussel en Gent

De overheidsvakbonden voeren vandaag actie tegen de besparingen van de federale regering. Op de betoging van de christelijke bond ACV Openbare Diensten in Brussel zijn zo'n 10.000 mensen afgekomen. De socialistische ACOD verzamelde met een 3.000-tal manifestanten op de Vrijdagmarkt in Gent.
Nicolas Maeterlinck
ACV-militanten trekken door Brussel.

De betoging in Brussel ging omstreeks 11 uur van start en kwam rond 12 uur aan bij de Albertinabibliotheek. Er waren vertegenwoordigers van de administraties, maar ook van het onderwijs, Bpost en het spoor, zowel Vlamingen als Franstaligen. Er waren ook delegaties van VRT en RTBF.

De betoging verliep rustig, afgezien van hier en daar een voetzoeker. Aan de manifestatie namen ook een honderdtal manifestanten deel van de politievakbond NSPV en een aantal leden van de liberale vakbond.

Er kwamen uiteindelijk een 10.000-tal betogers opdagen.

Nicolas Maeterlinck

Gentse Vrijdagmarkt kleurt rood

De manifestatie van de ACOD op de Vrijdagmarkt in Gent begon om 10.30 uur. Er warern zo'n 3.000 militanten. "Het plein vult zich meer en meer met rode jassen en vlaggen. Uit alle hoeken van Vlaanderen komen ze: mensen van de post, uit het onderwijs, de zorgsector, enzovoort. Straks zijn er speeches van de vakbondsleiding", zei VRT-journalist Peter Decroubele vanmorgen.

De manifestanten droegen rode hesjes en vlaggen, sommigen hadden spandoeken mee waarin vooral de flexibilisering van de 38 urenwerkweek en de pensioenproblematiek werden aangekaart. De samenkomst is rustig verlopen.

In Wallonië waren er acties van de Franstalige socialistische bond in onder meer Bergen, Namen en Waver.

(Foto: ACOD'ers maken zich klaar voor het vertrek naar Gent.)