Polen zet deur op een kier voor uitlevering Polanski

De Poolse minister van Justitie Zbegniew Ziobro heeft aangekondigd dat Polen in beroep gaat tegen de beslissing om Roman Polanski niet uit te leveren aan de VS. Een Poolse rechter verwierp de uitleveringsaanvraag van de VS eind vorig jaar waarop het parket besliste om niet in beroep te gaan.
Copyright © ©IFC Films/Courtesy Everett Collection / Everett Collection

Roman Polanski wordt al sinds 1977 gezocht door de Amerikaanse justitie. De Frans-Poolse cineast wordt ervan verdacht een minderjarige te hebben misbruikt. Sindsdien is Polanski voortvluchtig in de VS.

Toen Polanski in 2014 zijn geboorteland Polen had bezocht, vroeg de VS de uitlevering van de cineast. Na een hele juridische weg besliste een Poolse rechter eind vorig jaar dat Polanski niet wordt uitgeleverd.

De nieuwe minister van Justitie Zbigniew Ziobro heeft nu gemeld dat het parket in beroep zal gaan tegen de beslissing. "Ik heb besloten beroep in te stellen bij de hoogste rechterlijke instantie", aldus Ziobro.