Ruim 133.000 euro voor originele aquarel "Le petit prince"

Op een veiling in Parijs is een originele aquarel van "Le petit prince" van Antoine de Saint-Exupéry voor 133.200 euro verkocht. Dat meldt het Franse persagentschap AFP.

De kleine prins in de woestijn, bovenop een duin met zijn sjaal strak in de wind en de handen voor zich gevouwen: dat staat afgebeeld op de aquarel die de Saint-Exupéry ruim 70 jaar geleden maakte als illustratie bij "Le petit prince".

Bij veilinghuis Artcurial in Parijs is de originele aquarel vandaag onder de hamer gegaan. Ze meet 279 bij 214 millimeter en is getekend met oker en enkele trekken van potlood. Vooraf werd de waarde geraamd op 50.000 tot 60.000 euro. Uiteindelijk is het kleinood voor liefst 133.200 euro verkocht na een opbod tussen zes gegadigden.

De Saint-Exupéry schreef "Le petit prince" in 1942 tijdens een verblijf in New York. De bijhorende tekeningen die doorheen de jaren tot iconen zijn uitgegroeid, zijn eveneens van zijn hand. Het boek verscheen voor het eerst in 1943 in de VS. Sindsdien zijn meer dan 145 miljoen exemplaren verkocht en dit in 270 talen.

Zelf heeft de Franse auteur en vliegenier amper van dit succes kunnen genieten. Een week na de publicatie van zijn boek, vertrouwde hij het manuscript en de voorbereidende tekeningen toe aan zijn vriendin Sylvia Hamilton en vertrok hij naar Noord-Afrika. Op 31 juli 1944 verdween hij tijdens een vlucht in de buurt van Marseille.

Het manuscript en de voorbereidende tekeningen kwamen uiteindelijk terecht in de Pierpont Morgan Library in New York waar ze zich vandaag nog steeds bevinden. De aquarellen keerden naar Frankrijk terug. De aquarel die vandaag is verkocht, belandde zowat dertig jaar geleden in een privécollectie na een openbare verkoop.

AFP or licensors