Turkse miss veroordeeld voor "belediging" Erdogan

Een voormalige miss Turkije is vandaag tot 14 maanden cel met uitstel veroordeeld wegens belediging van het staatshoofd, Recep Tayyip Erdogan. Merve Buyuksarac, die 10 jaar geleden uitgeroepen werd tot Turkijes mooiste, had op Instagram een gedicht gedeeld dat volgens de rechtbank beledigend is voor de conservatief-islamitische president.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu
De voormlaige miss Turkije praat met het persbureau AP over haar veroordeling.

Het gerecht wreef de inmiddels 27-jarige (ex?-)schoonheid aan, een versie van het Turkse nationale volkslied te hebben gepubliceerd met een tekst die niet door de beugel kan. Zij deed dat in 2014, en toen was Erdogan nog geen president, maar premier. Voor de rechtbank was dat geen probleem: de belediging gold "een hoge staatsfunctionaris".

Buyuksarac was voor die kwestie in januari 2015 reeds korte tijd opgepakt. Zij gaf toen toe een deel van een tekst uit een satirisch weekblad op het internet te hebben gedeeld, maar daarmee wou zij Erdogan "niet beledigen".

Sinds Erdogan in augustus 2014 verkozen werd tot president, regent het processen tegen Turken en niet-Turken die op de blijkbaar lange tenen van de "sultan" hebben getrapt. Dat aantal is opgelopen tot bijna 2.000. Buiten kunstenaars en journalisten worden ook "gewone" mensen geviseerd.

Erdogan probeert sinds zijn verkiezing uit alle macht het Turkse parlementair systeem om te buigen naar een presidentieel regime, waarin hij meer macht zou hebben, en hij duldt daarbij geen tegenstand. Tegenstanders vinden dan ook dat Erdogan met de dag autoritairder wordt.