Typhoon wil etnische profilering helpen uitbannen

Typhoon is bereid de Nederlandse politie bij te staan in het uitbannen van etnische profilering. Dat heeft de Nederlandse rapper op Instagram bevestigd. Het bericht volgt op de excuses van de politie van Zwolle omdat die hem had gecontroleerd op basis van "de combinatie dure auto en huiskleur".

Gisteren is Typhoon gecontroleerd door de politie van Zwolle. Een agent zei dat ze dit deden omdat de combinatie van zijn leeftijd, zijn dure auto en zijn huidskleur verdacht was.

"Toen de agenten zagen dat het om de bekende rapper ging, ontstond er een gesprek waarbij een politieman direct eerlijk heeft uitgelegd hoe hij tot het besluit om deze auto te controleren was gekomen", meldt de politie van Zwolle.

De agenten zijn volgens de verklaring aangesproken op hun gedrag. "Typhoon kan rekenen op onze excuses", klinkt het. Typhoon had het incident aangeklaagd op Facebook. De rapper meldt dat het hem al verschillende keren is overkomen.

In de Tweede Kamer heeft de Nederlandse minister van Jusititie Ard van der Steur hem hierop uitgenodigd mee te werken aan een campagne om etnische profilering bij de politie te helpen uitbannen. Via Instagram laat Typhoon vanavond weten dat hij op die uitnodiging ingaat, "mits dat op structurele wijze gaat gebeuren en niet als snelle pleister zal dienen voor een dieper liggend probleem in Nederland".