Vlaanderen meet schade op na overvloedige regenval

Na de overvloedige regen van gisteren en afgelopen nacht, wordt het vandaag eindelijk wat droger. Op enkele plaatsen in West-Vlaanderen is de situatie op dit moment nog moeilijk: zo stijgt het water in de straten van Dadizele nog steeds. In Roeselare blijft het rampenplan van kracht. In Moorslede is het gemeentelijk rampenplan vanmorgen afgekondigd.

West-Vlaanderen het zwaarst getroffen

In Moorslede is vanmorgen het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. In deelgemeente Dadizele hebben ze sinds vier uur vanmorgen af te rekenen met wateroverlast. Verschillende straten in het centrum rond de bekende basiliek staan blank. Het pas aangelegde bufferbekken kon het water van de Heulebeek kennelijk niet opvangen. Al het water uit de regio passeert in Dadizele.

"Ik sta tot mijn knieën in het water en het water blijft stijgen", zegt Bart Segers van Radio 2 West-Vlaanderen. Bij buurtbewoner Ronny staat er 20 centimeter water binnenshuis. "Je moet het water niet beginnen weg te trekken, je kan dat gewoon niet. De elektriciteit is ook uitgevallen, dus al mijn vlees in de diepvriezer is verloren."

In Roeselare hebben ze een slapeloze nacht achter de rug. De situatie is er intussen gestabiliseerd, maar het rampenplan blijft er wel van kracht. De stad start er een ondersteuningscampagne voor de getroffen inwoners. In de streek viel meer dan 80 liter per vierkante meter in nauwelijks vijf uur tijd. Het water liep in verschillende huizen binnen. "Ik woon hier 40 jaar en heb dat nog nooit gezien. Het heet hier wel de Beekstraat, maar nu is het écht wel een beek", getuigen verschillende inwoners. Door het noodweer schort het ziekenhuis AZ Delta in Roeselare een deel van de activiteiten op vandaag.

Ook in Ieper was de situatie precair. De Bellewaerdebeek trad buiten haar oevers en verschillende mensen in de buurt moesten geëvacueerd worden. In deelgemeente Voormezele veranderde het dorpscentrum in een rivier (zie foto in tekst) en stonden een tiental huizen volledig blank. Binnenkort wordt daar een bufferbekken aangelegd, want het is niet de eerste keer dat de gemeente getroffen wordt door wateroverlast. Vanmorgen zijn er vooral  problemen in Vlamertinge, waar drie pompen worden ingezet om water uit de Kemmelbeek te pompen.

In Menen is een bufferbekken beginnen overlopen en zijn enkele huizen getroffen door wateroverlast.

Oost-Vlaanderen: rampenplannen afgeblazen

Ook in de Oost-Vlaamse gemeenten Beveren en Sint-Gillis-Waas werd het rampenplan gisteren afgekondigd wegens wateroverlast. De diensten zijn er de hele nacht druk in de weer geweest, maar op dit moment is de situatie gestabiliseerd en is het water aan het wegtrekken.

De medewerkers van het depot van de stedelijke musea in Sint-Niklaas bekijken vandaag de schade van de wateroverlast die het depot gisteren te verduren kreeg. Er is toen met man en macht gewerkt om de schilderijen in veiligheid te brengen.

Droger weer op komst

In Vlaanderen wordt het vandaag droger en komen er in de namiddag opklaringen vanuit het noordoosten. In Wallonië blijft de kans op lokale buien wel bestaan.

Op de meeste onbevaarbare waterlopen is het water intussen aan het dalen en zullen de waterlopen de komende uren opnieuw in hun bedding stromen. Toch zijn de waterstanden nog verhoogd, hier en daar is zelfs het alarmpeil bereikt. De Vlaamse Milieumaatschappij volgt de situatie nauwlettend op, maar verwacht geen kritieke overstromingen meer.