Voka: "Werknemer in Vlaanderen gaat erop vooruit"

Het Vlaams netwerk van ondernemingen (Voka) vindt dat de koopkracht en de werkgelegenheid in Vlaanderen erop vooruitgaan onder de regering-Michel. De werkgeversorganisatie pakt uit met een simulatie waaruit dat zou moeten blijken en gaat daarmee lijnrecht in tegen de vakbonden die "alleen bezig zijn met het behoud van verworvenheden uit het verleden".

Voka is niet de eerste die met een soort taxshiftcalculator zijn gelijk tracht te bewijzen. Onder meer vakbond ACV kwam er al mee op de proppen. Alleen blijkt uit de berekeningen van de werkgevers dat de hogere tarieven van elektriciteit en dergelijke gecompenseerd worden door de taxshift en de loonindexering.

De vakbonden beweren het tegenovergestelde. Maar op Voka-topman Hans Maertens maakt dat weinig indruk. "Je loonbrief op het einde van de maand is de enige referentie", zegt hij in "De ochtend". De positieve gevolgen van de taxshift zijn voor de meeste mensen nu al zichtbaar."

Koopkracht tot 2.000 euro hoger

Een gezin met een arbeider (1.700 euro netto) en een lager bediende (1.500 euro) met twee kinderen houden volgens de Voka-berekeningen op jaarbasis meer dan 1.000 euro extra koopkracht over. Over enkele jaren is dat zelfs meer dan 2.000 euro.

Maertens spreekt in "De ochtend" van een bedrag van maandelijks 90 euro netto dit jaar en 236 euro tegen 2020. De taxshift heeft dus een positief resultaat, zegt hij.

Volgens de berekeningen van de vakbond zou een gelijkaardig gezin er met enkele honderden euro op jaarbasis op achteruit gaan. Belangrijk verschil: Voka vertrekt bij de lonen na de indexsprong.

"Stop de stakingen"

Voka brengt de cijfers niet toevallig op een dag vol stakingen en acties. "De stemmingmakerij van de vakbonden is onterecht. Ook voor de modale werknemer is er een toekomst. We roepen de regering op om snel een eind te maken aan alle wilde stakingen. Het kan niet dat een minderheidsgroep de overheid en het land gijzelt met onverantwoorde daden", zegt Maertens.