Wateroverlast komt mogelijk in aanmerking als ramp

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) laat onderzoeken of gemeenten die de voorbije dagen te kampen hebben gehad met overvloedige regenval in aanmerking komen voor een erkenning als ramp. Specialisten catalogeren de regenval in elk geval als zeer uitzonderlijk.

Bourgeois contacteert het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) en de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM). Die moeten vaststellen of de regenval al dan niet uitzonderlijk was.

Het moet dan gaan om 30 liter per vierkante meter in een uur tijd of 60 liter per vierkante meter in 24 uur tijd.

De getroffen gemeenten die denken in aanmerking te komen, kunnen een aanvraag indienen bij het Vlaams Rampenfonds. Dat kan door een mail te sturen naar rampenfonds@vlaanderen.be

"Slechts één keer om de 150 jaar zoveel neerslag"

Er is de afgelopen uren wel degelijk  extreem veel regen gevallen in Vlaanderen. In Roeselare en de Oost-Vlaamse gemeente Stekene werd op 12 uur tijd 85 liter neerslag per vierkante meter gemeten. Dat is een situatie die volgens de statistieken van de KU Leuven en het KMI maar één keer om de 150 jaar voorkomt. Ter vergelijking: gemiddeld valt op een maand tijd 60 liter per vierkante meter.

"De laatste jaren komt het wel steeds vaker voor dat er zeer veel neerslag valt", zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij. "Maar dit is toch heel uitzonderlijk. Om een idee te geven: de afgelopen 24 uur is in tien van de 52 pluviografen van de VMM in Vlaanderen meer dan 60 millimeter neerslag gevallen."

"We hebben nog geluk dat er een droge periode aan voorafgegaan is, waardoor de wachtbekkens leeg stonden en de grond niet verzadigd was", klinkt het nog.