1,24 miljoen euro voor memorabilia Marcel Proust

Op een veiling in Parijs is een collectie notities en persoonlijke documenten van de Franse auteur Marcel Proust voor 1,24 miljoen euro verkocht. Pronkstuk was een verzameling proeven voor zijn roman "A l'ombre des jeunes filles en fleurs". Die ging voor 111.000 euro de deur uit.

Brieven, foto's en unieke boeken die Proust ooit heeft geschreven, gemaakt of bezeten: dat is gisteren bij veilinghuis Sotheby's in Parijs onder de hamer gegaan. Vooraf was de totale waarde van alle objecten samen geschat tussen 520.000 en 740.000 euro. Uiteindelijk bracht de collectie liefst 1,24 miljoen euro op.

Topstuk van de veiling was een verzameling handgeschreven en gedrukte proeven die Proust maakte voor zijn roman "A l'ombre des jeunes filles en fleurs" (zie foto onder). Normaal moest het boek in 1914 verschijnen, maar WO I leidde tot uitstel. De auteur maakte van deze gelegenheid gebruik om de teksten te herwerken, wat tot de bewuste verzameling proeven heeft geleid. In 1919 zou de roman hem de prestigieuze Prix Goncourt opleveren.

Na de dood van Proust in 1922 ging de collectie die gisteren onder de hamer is gegaan naar zijn broer Robert. Die liet de documenten na aan zijn enige dochter Adrienne Proust. Zij gaf ze vervolgens aan haar oudste zoon Patrice die ze ten slotte aan zijn dochter Patricia Mante-Proust naliet. Zij heeft ze nu dus verkocht.