2 opvallende maskers geven expo over Jacques Chirac extra cachet

In het Musée du quai Branly in Parijs opent weldra een tentoonstelling de deuren gewijd aan de culturele erfenis van de voormalige Franse president Jacques Chirac. Twee opvallende Japanse maskers beloven nu al alle aandacht naar zich toe te trekken.

Het Musée du quai Branly mag dit jaar tien kaarsjes uitblazen. Om deze verjaardag te vieren, heeft het etnografische museum in het 7e arrondissement van Parijs een tentoonstelling opgebouwd gewijd aan de culturele erfenis van Jacques Chirac. Het was onder zijn presidentschap én op zijn persoonlijke initiatief dat het museum in 2006 de deuren opende.

De tentoonstelling krijgt de naam "Jacques Chirac ou le dialogue des cultures" en gaat op 21 juni van start. Ze moet de bezoeker inzicht verschaffen in de passie van Chirac voor Azië in het algemeen en Japan in het bijzonder, zo stelt het museum.

Kuôgen-theater

Twee Japanse maskers beloven alvast met alle aandacht te gaan lopen. Het gaat om maskers uit de 17e eeuw die acteurs in het zogenoemde Kuôgen-theater droegen. Maar bovenal zijn het maskers die een opvallende fysieke gelijkenis met Chirac vertonen.

Dat laatste ontging ook de medewerkers van het Musée Georges-Labit niet, het museum in Toulouse dat een van de maskers aan het Musée du quai Branly uitleent. Op Twitter plaatsten ze vorig jaar een foto waarop ze met kopieën van het masker dollen. De collectie Jean-Luc Placet leent het andere masker uit.

Het Musée du quai Branly bevestigt dat de maskers deel uitmaken van de tentoonstelling over Chirac. Wie ze daar met eigen ogen wil aanschouwen kan dat tot en met 9 oktober.