Antwerpse Kempen nu getroffen door wateroverlast

In de Antwerpse Kempen hebben verschillende gemeenten vanavond nieuwe gevallen van wateroverlast door onweersbuien gemeld. De hulpverleningszone Taxandria in de regio Turnhout had omstreeks 20 uur al 75 oproepen binnengekregen.
Wateroverlast in Westmalle.

De oproepen kwamen voornamelijk uit Ravels, Merksplas, Beerse, Rijkevorsel, Arendonk en Baarle-Hertog, waar zelfs het dorpscentrum van Zondereigen moest afgesloten worden voor het verkeer. De stad Turnhout zelf bleef gespaard.

In de meeste gevallen gaat het volgens de brandweer om straten die blank staan, maar er zijn ook enkele woningen getroffen. In Merksplas liep een winkel onder water en in Retie werd een woning getroffen door een blikseminslag.

De onweersbuien verplaatsten zich tijdens de vooravond naar het zuidwesten. In Malle levert dat op de Hoogstraatsebaan (N14) eveneens wateroverlast op, maar de politie heeft de weg voorlopig niet moeten afsluiten.

Nu betonstop

Wetenschappers pleiten er intussen voor om meteen een betonstop in te voeren in Vlaanderen, en daar niet mee te wachten tot 2050 zoals Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) voorstelt.

Er bestaat een direct verband tussen de overstromingen en te veel verharde oppervlakte, zegt geoloog Gert Verstraeten van de universiteit van Leuven.

"Hoe meer oppervlakte er verhard is, hoe mesneller het water zal afvloeien, en ook in grotere hoeveelheden", zegt Verstraeten. "En die verharding heeft dus vooral voor kleinere gebieden en bij zeer intense regenbuien een nefast effect op het overstromingsrisico."

"Als dit nog enkele decennia doorgaat, dan denk ik dat heel wat gebieden in Vlaanderen zodanig volgebouwd zullen zijn, dat je inderdaad nog meer dergelijke overstromingen kan verwachten", aldus Verstraete.