Europa stap dichter bij sancties tegen Polen

De Europese Unie ligt stilaan op ramkoers met lidstaat Polen. De Europese Commissie heeft een formele opinie verzonden aan de conservatieve regering in Warschau waarin de EU zich zorgen maakt over het respect voor de rechtsstaat in Polen. Brussel staat nu formeel gezien dicht bij sancties tegen de Oost-Europese lidstaat.
Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie

De kwestie draait rond de inperking van de macht van het Grondwettelijk Hof in Polen. De regering van de nationalistisch-conservatieve partij PiS probeert sinds haar aantreden in november vorig jaar de macht van het Hof - traditioneel een baken van checks and balances in een democratie - in te perken.

Dat baarde de Europese Unie meteen zorgen, en er werden gesprekken op hoog niveau opgestart tussen Polen en de Commissie om een en ander uit te klaren. Die gesprekken zijn kennelijk op niets uitgedraaid, want de Europese Commissie heeft nu een formele kritiek geformuleerd op de stand van de rechtsstaat in Polen.

Warschau krijgt nu twee weken de tijd om een antwoord te bieden. Zo niet gaat de procedure tegen Polen voort en zouden er op termijn sancties kunnen volgen tegen de grootste EU-lidstaat in het oosten van Europa. De maximumstraf houdt dan in dat Polen geen stemrecht meer zou hebben binnen de Europese instellingen. Sommige EU-lidstaten dreigen er ook mee om Europees geld voor Polen dringend te herzien, waardoor enkele ontwikkelingsprojecten in het gedrang zouden kunnen komen.

Vicevoorzitter van de Commissie Frans Timmermans beklemtoont dat het aan de Poolse politici is om een oplossing te vinden. De Commissie gaat zich volgens de Nederlander niet mengen in het politieke debat in het land, maar staat klaar om te helpen en juridisch advies te verlenen. "Ik wil nog niet eens aan de volgende stap denken. Ik reken op een voortzetting van onze dialoog."

Meest gelezen