Frikandellenvlaai verovert stilaan Nederland

Nederland raakt stilaan in de ban van een bepaald type vlaai. Niet met abrikozen, aardbeien of rijst, maar wel met... stukjes frikandel. Een bakker begon ermee als eenmalig verjaardagsgeschenk voor een vriend, maar de vlaai groeide in enkele dagen tijd uit tot een ware hype.

Vorige week vrijdag postte een bakkerij uit de Nederlandse provincie Limburg een opvallende foto op haar Facebookpagina van een zogenoemde frikandellenvlaai, een vlaai vol met stukjes frikandel of curryworst, het is maar hoe u het noemt (zie onder).

Het ietwat vreemde gebak was bedoeld voor een jarige vriend. "We wilden hem op een originele manier verrassen. Omdat hij gek is op frikandellen was de keuze snel gemaakt", zo klinkt het. De vlaai werd rijkelijk belegd met stukjes gefrituurd vlees en curry. "Naar eigen inzicht af te werken met uien en mayonaise."

Het bericht werd op Facebook duchtig gedeeld en geliket. Niet veel later stroomden ook de reacties binnen. Velen wilden duidelijk proeven van de nieuwste creatie van de bakkerij. Intussen verkopen ze als zoete broodjes.

En dat is ook de rest van Nederland niet ontgaan. Een bakkerij uit de provincie Brabant liet gisteren eveneens via Facebook weten de frikandellenvlaai - eenmalig - te gaan verkopen. In geen tijd stond de telefoon roodgloeiend. "Zeker vijftig mensen tonen interesse", klonk het enkele uren na de oproep.

Een hype dus, maar zijn ze ook lekker. "We moeten de eerste nog bakken, we zullen het dan wel weten", zegt de filiaalmanager al lachend aan Omroep Brabant.

Is het frikandel? Of curryworst?

En dan willen we het toch nog graag even over het woord frikandel hebben. Oorspronkelijk was dat een merknaam, die vooral in Nederland werd gebruikt. Bij ons komt het ook voor in Oost- en West-Vlaanderen. In Antwerpen en Vlaams-Brabant spreken ze doorgaans van een curryworst, maar dat is eigenlijk niet correct. In Limburg bestellen ze dan weer een lange hamburger.

Tot slot nog dit: de frikandel (met "n") is niet te verwarren met een frikadel (zonder "n"), want dat is een gehaktballetje. 

Meer informatie vindt u op de website van vrttaal.

lees ook