Huurprijzen nemen steeds grotere hap uit budget

Vorig jaar zijn de huurprijzen in Vlaanderen voort gestegen, met gemiddeld 2,7 procent. De Huurdersbond trekt aan de alarmbel, want huren wordt zo voor heel wat mensen onbetaalbaar.

Een huurder betaalde vorig jaar gemiddeld 590,22 euro per maand voor zijn huis of appartement. Een jaar eerder was dat nog 574,45 euro. Dat blijkt uit het jaarrapport van de Huurdersbond.

De gemiddelde huurprijs stijgt zo sneller dan de gemiddelde inkomens en de gemiddelde levensduurte. "De stijging lijkt niet zo veel, maar het verschil stapelt zich jaar na jaar op. Op termijn maakt dat een heel groot verschil in het budget voor de mensen zelf", zegt Joy Verstichele van het Vlaams Huurdersplatform in "De ochtend" op Radio 1.

Vooral voor alleenstaanden en gezinnen dreigt een huis huren stilaan onbetaalbaar te worden, waarschuwt de Huurdersbond. "Het groot Woononderzoek in 2013 stelde al dat dertig procent van alle private huurders te weinig overhoudt om nog menswaardig te kunnen leven", weet Verstichele.

Bovendien blijkt ook de kwaliteit van de woningen soms te wensen over te laten. "We zien stilaan tekenen dat de krotverhuur lijkt te stijgen, zeker nu erkende vluchtelingen zullen instromen op de private huurmarkt."

"Meer inzetten op sociale woningen"

Dat de huurprijzen zo stijgen, heeft volgens de Huurdersbond te maken met het feit dat er te weinig huurwoningen beschikbaar zijn om aan de vraag te voldoen. De verhuurder heeft daardoor een sterkere onderhandelingspositie.

De Bond ziet drie oplossingen, zegt Joy Verstichele.

  • "Er moet meer ingezet worden op sociale woningen. Op de private huurmarkt zijn zeer veel mensen die eigenlijk recht hebben op een sociale woning."
  • "Huurders moeten ondersteund worden met een uitbreiding van de huurtoelages en subsidies. Europees gezien hinken we daar achterop."
  • "We moeten ook durven denken aan vernieuwende zaken, zoals een fiscale prikkel geven aan een eigenaar die een betaalbare woning verhuurt."

"Woonbonus heroriënteren"

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA)  wijst er in Het Nieuwsblad op dat er nog nooit zoveel werd geïnvesteerd in sociale woningen. Dit jaar werd daarvoor 200 miljoen euro extra uitgetrokken.

"We appreciëren zeker die inspanningen van de minister", zegt Verstichele van de Huurdersbond. "Maar we moeten het volledige plaatje zien. Er gaan miljarden naar de woonbonus en eigendomsverwerving. Dat drijft de prijs op. We zouden moeten heroriënteren van de woonbonus naar de private en sociale huurmarkt."

Meest gelezen