Monniken bewaarden dode tijgerwelpjes in diepvriezer

De Thaise autoriteiten hebben in de beroemde tijgertempel in Kanchanaburi een gruwelijke ontdekking gedaan: in het complex troffen ze de resten van 40 welpjes aan, naast restanten van andere dieren. Waarom de boeddhistische monniken de dode dieren bewaarden, is niet duidelijk.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu
Sinds maandag halen de autoriteiten op grote schaal tijgers weg uit het complex.

De zogenoemde tijgertempel in Kanchanaburi, zowat 100 kilometer ten westen van de hoofdstad Bangkok, is een beroemde attractie in Thailand. Er verblijven zowat 140 tijgers. Bezoekers kunnen er tegen betaling de volwassen dieren voederen, welpjes de fles geven, hen fotograferen of er selfies mee maken.

Natuurorganisaties uiten al jarenlang kritiek op de boeddhistische monniken die het complex runnen. Ook de Thaise overheid was er niet mee opgezet omdat de dieren er illegaal verbleven en er vermoedelijk sprake is van handel in tijgers. Veel toeristen die er langs gingen, vonden bovendien dat de dieren er gedrogeerd uitzagen.

Schedels in ingewanden

Sinds januari halen de autoriteiten stapsgewijs de tijgers weg, zeer tegen de zin van de monniken. Maandag startte een nieuw en grootscheeps "offensief" van de overheid om dieren weg te halen. Ze hebben nu een gruwelijke ontdekking gedaan: in een diepvriezer zijn de resten van zeker 40 dode tijgerwelpjes aangetroffen. Ze vonden er ook stukken hertengewei, een dood wild zwijn, de schedel van een rund en allerlei ingewanden die bewaard werden in potten.

"Waarom hebben de monniken die dode tijgerwelpjes bewaard?", vraagt Adisorn Nuchdamrong van het overheidsdepartement Nationale Parken zich af. "Ze moeten van een of andere waarde geweest zijn voor hen, maar welke, dat is voor mij een raadsel." De monniken zelf hebben nog geen verklaring afgelegd, ze hebben wel altijd ontkend dat ze iets illegaals gedaan hebben.

Het tempelcomplex is intussen gesloten voor alle toeristen. Tot nu toe zijn al 52 tijgers weggehaald. Zij worden opgevangen in door de overheid gerunde parken. In het wild kunnen de dieren niet overleven.