Opdrachtgever zuuraanval Bolsjojtheater vrij onder voorwaarden

De Russische balletdanser Pavel Dmitritsjenko is opnieuw op vrije voeten, zij het onder voorwaarden. Dat meldt het Russische persagentschap TASS. Eind 2013 was hij tot zes jaar cel veroordeeld als opdrachtgever van de zuuraanval op de toenmalige directeur van het Bolsjojtheater.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu
Pavel Dmitrichenko.

"Het klopt dat Pavel vrij is onder voorwaarden. Hij is intussen weer thuis in Moskou." Met die woorden bevestigt Dmitritsjenko's advocaat Sergej Kadyrov aan TASS dat de balletdanser en voormalige ster van het Bolsjojtheater in Moskou weer op vrije voeten is.

"Jullie lieve harten waren mijn vuurtoren van hoop op mijn moeilijke pad", heeft Dmitritsjenko op zijn Facebookpagina geschreven. "De waarheid heeft de leugens verslagen." Naar eigen zeggen wil hij zijn familie en vrienden nu snel bezoeken.

Dmitritsjenko was eind 2013 door een rechtbank in Moskou tot zes jaar cel veroordeeld voor zijn aandeel in de veelbesproken zuuraanval op Sergej Filin, de voormalige artistieke directeur van het Bolsjojtheater. Die kreeg op 17 januari 2013 zwavelzuur in het gezicht en raakte zwaargewond.

De eigenlijke dader werd al snel opgepakt en kreeg tien jaar cel. Dmitritsjenko bleek de opdrachtgever en werd uiteindelijk als dusdanig veroordeeld. Zelf heeft hij altijd volgehouden dat hij geen zuuraanval had besteld, maar enkel enkele klappen in het gezicht van Filin.