Overstromingsgevaar nog niet overal geweken

In verschillende gemeenten is het rampenplan opgeheven, na de wateroverlast van de voorbije dagen. Het overstromingsgevaar is echter nog niet helemaal geweken. Zo stroomt het overtollige water uit Dadizele, in West-Vlaanderen, nu naar de buurgemeente Ledegem, waardoor een schrijnwerkerij onder water is gelopen.
Wateroverlast in Dadizele.

Dadizele, een deelgemeente van Moorslede, was gisteren een van de zwaarst getroffen gemeenten. Zo'n 25 huizen stonden er onder water.

De Civiele Bescherming is gisteravond begonnen met het wegpompen van het water uit de straten. Vanmorgen begon de brandweer ook de kelders leeg te pompen. De gemeente heeft vanochtend ook het rampenplan opgeheven.

De problemen zijn er evenwel nog niet volledig van de baan. Zo stroomt het overtollige water uit Dadizele nu naar buurgemeente Ledegem. Daar is een schrijnwerkerij onder water gelopen.

Rampenplannen opgeheven

Ook in de andere gemeenten waar gisteren een rampenplan werd afgekondigd, is dat nu opgeheven, zoals in Roeselare en in Beveren, in Oost-Vlaanderen.

In Roeselare zijn de stromende beken intussen onder controle. Het peil is aan het zakken. In Beveren hadden vooral deelgemeenten Vrasene en Melsele met wateroverlast te kampen, nadat maandag in de hele gemeente zo'n 74 millimeter regen per vierkante meter was gevallen.

Alle gemeenten blijven de situatie wel dicht opvolgen, want er wordt opnieuw regen verwacht.

Geen treinen tussen Menen en Poperinge

Elders in West-Vlaanderen is het spoorverkeer tussen Menen en Poperinge in beide richtingen wellicht nog tot het einde van de week onderbroken. "Op dat traject is in Zillebeke de spoorwegberm weggespoeld. Dat moet hersteld worden, waardoor er enkele dagen geen treinen zullen rijden", legt Frédéric Petit van spoorwegbeheerder Infrabel uit.

De herstellingen zouden tot zondagavond duren, maandagmorgen zouden de treinen weer normaal rijden. Tussen Menen en Poperinge rijden in tussentijd vervangbussen.

Scheepvaartverkeer herstelt zich

Het scheepvaartverkeer komt intussen weer op gang. Dat was onderbroken door de hoge waterstand van verschillende rivieren, maar het waterpeil is afgelopen nacht heel erg gedaald. Op de Bovenschelde en de Dender mag nu sinds vanochtend weer gevaren worden.

Maar ook Waterwegen en Zeekanaal volgt de situatie naar eigen zeggen goed op, "want er wordt in die regio opnieuw veel regen verwacht", zegt Claudia Van Vooren. "Het is dus mogelijk dat het waterpeil in de loop van de dag opnieuw gaat stijgen en dat we het scheepvaartverkeer opnieuw tijdelijk zullen moeten stilleggen."