Pakistaanse verbrand omdat ze niet wou trouwen

In Pakistan is een jonge vrouw overleden nadat ze in brand was gestoken door een menigte. De vrouw had eerder geweigerd om te trouwen met de zoon van haar vroegere baas. Vorig jaar zijn er in Pakistan meer dan 1.100 andere vrouwen in gelijkaardige omstandigheden vermoord.

Maria Sadaqat was een jonge lerares in een school in de provincie Punjab. Zes maanden geleden had de schooldirecteur haar vader gevraagd om de vrouw te laten trouwen met zijn zoon. De familie had dat geweigerd.

Vorige zondag heeft een meute onder aanvoering van de schooldirecteur de jonge vrouw dan uit haar huis gesleurd, verdoofd en in brand gestoken. De vrouw liep zware brandwonden op en is nadien in het ziekenhuis overleden.

De moord heeft tot grote verdeeldheid geleid in het dorp. De familie van het slachtoffer zegt dat dorpshoofden hen aangeraden hebben om geen gerechtelijke klacht in te dienen om "de familie-eer niet in gedrang te brengen". Onder islamitische wetten die in de jaren 80 werden ingevoerd, kan een familie van het slachtoffer van moorden de vervolging van de daders stoppen in ruil voor geld of andere voorwaarden.

Geweld tegen vrouwen blijft Pakistan teisteren

Jaarlijks zouden er in Pakistan officieel 1.100 vrouwen vermoord worden bij wat "eremoorden" wordt genoemd. De meeste van die moorden worden evenwel niet aangegeven bij de politie.

In februari nam het parlement van de provincie Punjab een wet aan die "alle geweld tegen vrouwen verbiedt". Meer dan 30 "religieuze groepen", waaronder belangrijke islamitische partijen dreigen ermee om protesten te houden tenzij die wet wordt ingetrokken.

De kwestie heeft eerder de invloedrijke Raad voor Islamitische Ideologie aangezet tot een uitspraak waardoor mannen "hun vrouw zachtjes mogen slaan als ze ongehoorzaam is". De religieuze groepen zeggen dat gelijke rechten voor vrouwen obsceen gedrag in de hand werken, tot meer scheidingen zullen leiden en de tradionele familievormen in het land zullen ondergraven.