Politie stuurt eigen elftal naar het EK

Elf Belgische politieagenten reizen volgende week maandag af naar Frankrijk om er hun Franse collega's te ondersteunen tijdens het EK voetbal. Daarnaast zullen ze optreden als een soort "culturele tolk" tussen de supporters van de Rode Duivels in Frankrijk en de Franse autoriteiten.
Acht van de elf agenten die naar Frankrijk zullen afreizen.

"We zijn er immers ook voor de supporters", zo zei commissaris Guy Theyskens, hoofd van het Nationaal informatiepunt voetbal, vandaag bij de voorstelling van de agenten.

De Belgische agenten hebben geen politiebevoegdheid in Frankrijk. Zij zullen wel hun dienstwapen bij zich hebben, maar enkel voor wettige zelfverdediging. De Belgische agenten zullen de Franse lokale overheden adviseren bij de aanpak van de Belgische supporters in het kader van de openbare orde. Daarnaast zullen ze de supporters in hun eigen taal bijstaan.

De elf politieagenten zullen er niet aan terreurbestrijding doen. "Als politieman ben je natuurlijk wel gevoelig voor verdachte handelingen", zo zei Theyskens. "Dan is het goed om bijkomende ogen op het terrein te hebben."

"Spotters"

Van de elf zijn er acht agenten die gespecialiseerd zijn in informatie-uitwisseling en de omkadering van supporters bij voetbalwedstrijden. Twee van die acht agenten zullen werken in het internationale informatiecentrum in Lognes, bij Parijs, voor een vlotte uitwisseling van informatie tussen België en Frankrijk. De anderen zullen als "spotter" op het terrein actief zijn in de steden waar de Rode Duivels hun wedstrijden spelen: in Lyon, Bordeaux en Nice. Zij reizen ook mee naar de steden waar de wedstrijden in de volgende rondes plaatsvinden, als de Belgische voetbalploeg zou doorstoten.

In de thuisbasis van de Rode Duivels, Bordeaux, zullen daarnaast twee agenten van het Interventiekorps een ondersteunende rol vervullen voor hun collega's bij de Gendarmerie van Bordeaux. Een elfde agent die gespecialiseerd is in grenscontrole en valse documenten, levert dan weer bijstand op de luchthavens van Nice en Bordeaux, in het kader van een operatie van Frontex van de Europese Unie.

Het Belgische politieteam vertrekt maandag naar Frankrijk. De agenten keren terug naar België zodra de Rode Duivels op het toernooi zijn uitgeschakeld.