Regisseert een vrouw weldra "Jane Bond"?

De kans bestaat dat voor het eerst een vrouw een "James Bond"-film zal regisseren. Dat zegt Radio Times. De gespecialiseerde website citeert daarnaast "Bond"-auteur Anthony Horowitz die zegt dat ook een vrouw in de huid van 007 kan kruipen.

James Bond zit zonder regisseur. Afgelopen weekend heeft Sam Mendes bevestigd dat hij de filmfranchise na "Skyfall" (2012) en "Spectre" (2015) voor bekeken houdt. Meteen rees de vraag wie de fakkel van hem overneemt. Volgens Radio Times is de kans reëel dat voor het eerst een vrouw 007 zal regisseren.

De gespecialiseerde website haalt het bericht bij bronnen dicht bij Eon Productions, het productiehuis achter de "Bond"-films. Die melden dat de Deense regisseur Susanne Bier (foto onder) tot een "handvol" kandidaten behoort om de volgende "Bond"-film te regisseren.

Bier is bekend van films als "Things we lost in the fire" (2007) en "Hævnen" (2010). Recent regisseerde ze "The night manager", een miniserie op BBC 1. Zelf heeft ze haar bewondering voor het personage James Bond nooit onder stoelen of banken gestoken.

Gillian Anderson

Zelfs al vinden de makers van "James Bond" een nieuwe regisseur, dan nog zijn hun problemen niet van de baan. Ook hoofdrolspeler Daniel Craig heeft immers aangegeven dat hij zijn vertolkingen in "Casino Royale" (2006), "Quantum of solace" (2008), "Skyfall" (2012) en "Spectre" (2015) voldoende vindt en niet van plan is nogmaals in de huid van de geheim agent te kruipen.

Verschillende namen zijn al gevallen als mogelijk opvolgers, onder wie Idris Elba (die de eerste zwarte Bond zou zijn). Anthony Horowitz doet nu een nieuwe, opvallende suggestie. De man die geautoriseerde "Bond"-boeken schrijft, vindt dat een vrouw even goed James Bond kan spelen. "Ik kan me om het even wie als Bond voorstellen", vertelt hij aan Radio Times. Namen noemen voor de hoofdrol in "Jane Bond" doet hij evenwel niet.

Anderen doen dat wel, al dan niet gemeend. Zo zetten sommigen hun geld in op Olivia Colman ("Broadchurch") en Emilia Clarke ("Game of thrones"). Gillian Anderson ("X files") toont dan weer zelf interesse, zij het met een knipoog. Dat blijkt uit twee tweets die ze recent heeft geplaatst.

Als Bier de nieuwe "Bond"-regisseur wordt, dan gaat de rol van Bond volgens Radio Times allicht als vanouds naar een man. De website wijst in dat geval Tom Hiddleston als kanshebber aan omdat hij met haar samenwerkte in "The night manager".