Signalen opgepikt van zwarte doos EgyptAir-toestel

Een schip van de Franse marine heeft signalen opgevangen die afkomstig zijn van een van de twee zwarte dozen van het neergestorte toestel van EgyptAir. Dat bevestigen Franse onderzoekers na eerdere berichten van de Egyptische commissie die bevoegd is voor het onderzoek naar de ramp.
Brokstukken van het neergestorte toestel.

Vlucht MS804 van EgyptAir stortte op donderdagochtend 19 mei neer in de Middellandse Zee, enkele honderden kilometers ten noorden van Egypte. Aan boord van het toestel, dat onderweg was van Parijs naar Caïro, zaten 66 mensen, onder wie één Belg.

Enkele dagen na de crash werden brokstukken teruggevonden, maar naar de zwarte dozen, die informatie bevatten over de laatste momenten van het toestel, wordt nog volop gezocht. Een Frans marineschip heeft nu dus signalen opgepikt, zo werd vanmiddag bekendgemaakt door de Egyptische onderzoekscommissie. Franse onderzoekers van het BEA (Bureau d'enquêtes et d'analyses français), dat deelneemt aan het onderzoek, bevestigen het bericht.

Voor de onderzoekers zijn de zwarte dozen heel belangrijk omdat ze duidelijkheid kunnen brengen over de oorzaak van de ramp. De vraag of de crash veroorzaakt werd door technische problemen of door een terroristische aanslag, is nog steeds onbeantwoord.

Ophalen zwarte dozen niet voor meteen

Dat de zwarte dozen nu wellicht gelokaliseerd kunnen worden, is een belangrijke stap. Maar het zal wel nog even duren voor ze naar boven worden gehaald. Pas volgende week, wellicht op 10 juni, komt een schip van de bergingsfirma Deep Ocean Search toe in het zoekgebied. Dat schip zal de zwarte dozen van de zeebodem moeten ophalen.

In het gebied waar de brokstukken gevonden zijn, is de zee zo'n 3.000 meter diep. De "Laplace", het marineschip dat de signalen heeft opgepikt, kan zulke pings detecteren tot op dieptes van 4.000 tot 5.000 meter. De zwarte dozen zenden ongeveer 30 dagen lang signalen uit. De tijd voor de onderzoekers is dus beperkt.

De mededeling van de Egyptische onderzoekscommissie: