Socialisten waarschuwen voor splitsing van de vakbonden

Zowel de Vlaamse als de Franstalige socialisten waarschuwen voor een splitsing van de vakbonden volgens communautaire lijnen. Volgens de SP.A en de PS zou dat zware gevolgen hebben voor het land en de sociale vooruitgang.

Dat de bonden in ons land al lang niet meer op hetzelfde spoor zitten, is de voorbije weken ruim aangetoond door de stakingen van de cipiers, de wilde acties bij het spoor en in andere sectoren. Telkens waren die vooral te voelen in Franstalig België en veel minder in Vlaanderen.

Meer nog: de harde acties in het zuiden van het land werken duidelijk op de heupen van de Vlaamse vakbondsleden, niet enkel bij de christelijke vakbond ACV en de liberale ACLVB, maar ook bij de socialistische vakbond ABVV. Het indienen en op dezelfde dag intrekken van een stakingsaanzegging door ACOD Spoor gisteren was daarvan een andere uiting.

De Vlaamse en Franstalige socialisten roepen in het huidige klimaat nu op tot kalmte en waarschuwen voor een eventuele splitsing van de vakbonden. Volgens Meryame Kitir (foto in tekst) van de SP.A en Laurette Onkelinx (boven) van de PS zou dat zware gevolgen hebben voor het land en voor de sociale vooruitgang. Beide partijen roepen op tot inspanningen om elkaar beter te begrijpen en ze vragen ook om wilde stakingen te vermijden om de noord-zuid-spanningen binnen de vakbonden niet op de spits te drijven.

Op Facebook valt PS-kopstuk Laurette Onkelinx hard uit naar de regering die volgens haar "wil provoceren", maar opvallend ook naar extreem-links "dat hoopt dat de verrotting van de situatie een communistische revolutie zal mogelijk maken over 15-20 jaar".

Ook dat laatste is opmerkelijk: de extreemlinkse  PTB -de Franstalige tegenhanger van de PVDA- staat in in Wallonië veel sterker dan in Vlaanderen en is daar geïnfiltreerd in de socialistische vakbond ABVV/FGTB. De PS is vooral bang om haar invloed op de linkervleugel van de FGTB te verliezen aan de PTB.