Stappen Chinezen in energienetwerkbeheerder Eandis?

Eandis, één van de grote distributienetbeheerders van stroom en gas in ons land, gaat exclusieve onderhandelingen beginnen over een instap in het kapitaal door het Chinese bedrijf SGID. Het zou gaan om een participatie van 14%.

De beslissing tot exclusieve onderhandelingen is genomen door de raad van bestuur van Eandis. "Op voorwaarde dat de onderhandelingen succesvol kunnen worden afgerond, zal de samenwerking tussen Eandis en SGID ongetwijfeld een sterk partnerschap betekenen voor de lange termijn met duidelijke voordelen voor Eandis, haar aandeelhouders en de Vlaamse energieconsumenten", zegt Eandis in een persbericht.

Eandis beheert het grootste distributienetwerk voor elektriciteit en aardgas in Vlaanderen en is in handen van 229 gemeenten en provincies. Vorig jaar werd energiegroep Electrabel uitgekocht en de gemeenten waren sindsdien op zoek naar een andere investeerder voor de lange termijn.

De raad van bestuur heeft een keuze gemaakt uit een aantal mogelijke partners uit het buitenland en koos uiteindelijk voor exclusieve gesprekken met SGID (State Grid International Development Limited), een netwerkbeheerder uit China.

Die zou bereid zijn om een belang van 14% te nemen in Eandis. Die groepeert zeven intercommunales Sibelgas, Gaselwest, IMEA, Intergem, Imewo, Iveka en Iverlek.

Naast Eandis is in Vlaanderen nog een andere distributiebeheerder actief; dat is Infrax.

Staatsenergiereus uit China

SGID is een onderdeel van de State Grid Corporation of China, een staatsbedrijf in China en één van de grootste nutsbedrijven ter wereld. Het bedrijf heeft al geïnvesteerd in Rusland, Mongolië, de Filipijnen, Australië en Zuid-Europa. Hoeveel SGID in Eandis zou investeren, is nog niet duidelijk. De deal zou later dit jaar afgerond worden.